Zeven tips om energiefactuur van producerende kmo’s te verlichten

Mike Wijchers, energieconsulent bij Atlas Copco geeft industriële kmo's zeven eenvoudige tips om via een interne of externe audit de energiefactuur van hun productie naar beneden te halen.

Trefwoorden: #Atlas Copco, #energiefactuur, #perslucht, #persluchtnetten, #productie

Lees verder

Magazine

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Mike Wijchers, energy consultant bij Atlas Copco, helpt kmo’s om hun activiteiten zo energie-efficiënt mogelijk in te richten. Hieronder geeft hij zeven eenvoudige tips.

Al in december van vorig jaar (2015) moesten alle grote ondernemingen hun verplichte energieaudit indienen bij de VEA-databank. Daarmee wil Europa de energie-efficiëntie tegen 2020 met 20% verhogen. Hoewel er voor kleinere kmo’s geen verplichting is om een energieaudit te laten uitvoeren, kan het ook voor hen interessant zijn.

1. Breng de verbruikers in kaart en zet ze uit wanneer mogelijk
Maak een schets van het volledige productieschema. Breng alle verbruikers in kaart en kijk wanneer ze in de keten ingezet worden en wanneer ze stilliggen.

Heb je meerdere compressoren in de productieketen staan die niet allemaal continu draaien? Overweeg dan om een software te installeren die de meest efficiënte compressor inschakelt in de keten. De rest van de keten wordt tijdelijk afgesloten door automatische of handmatige afsluitkleppen.

Hierdoor kan je tot 10% besparen op je jaarlijkse energieverbruik. De bekende balpennenfabrikant BIC installeerde zo voor de bewaking en besturing van alle compressoren een centraal besturingssysteem. Die aanpak zorgde voor een betrouwbaar, energiezuinig netwerk.

2. Durf te investeren
Compressoren evolueren erg snel: door nieuwe innovaties en materiaalkeuzes worden ze jaar na jaar compacter en energiezuiniger. Een 22 kW compressor die 4.000 uren per jaar draait, kost nu tot 1.500 euro minder aan energie per jaar dan het model van een tiental jaar geleden.

De tijd dat een compressor stiefmoederlijk behandeld werd, is dan ook al lang voorbij. Concreet: durf te investeren. De gemiddelde levenscyclus van een compressor bedraagt zo’n drie à vijf jaar door de voortdurende technologische vooruitgang daarna is de tijd rijp voor een redesign of nieuwe innovatie.

3. Zorg voor een lage aanzuigtemperatuur
Compressoren werken efficiënter als de aanzuigtemperatuur lager is. Koudere lucht zorgt voor een betere vullingsgraad van de compressor, waardoor er meer lucht wordt geleverd bij hetzelfde opgenomen vermogen.

Een daling van 10°C zorgt voor een energiebesparing van 3%. Installeer een compressor niet in een ruimte met andere installaties die warmte afgeven, zoals een cv-ketel. Is dat bij jouw bedrijf wel het geval, overweeg dan om de compressoren te verplaatsen naar een koelere ruimte in de productiehal of een aanzuigkanaal naar buiten aan te leggen.

Bovendien zorgt een kortere afstand tussen compressor en verbruiker(s) tot een lagere druk(val) mits het leidingwerk de correcte diameters heeft mee gekregen.

4. Recupereer energie
Een compressor genereert warmte bij het maken van perslucht. De hoeveelheid warmte komt ruwweg overeen met de voor de compressie verbruikte energie en kan aangewend worden om ruimtes op temperatuur te brengen of water van het sanitair op te warmen.

Geïntegreerde energieterugwinningssystemen kunnen tot 75% van het ingevoerde vermogen terugwinnen in de vorm van warme lucht of warm water. Die terugwinning heeft géén invloed op de prestaties van de compressor en realiseert een grote besparing op de energiekosten.

5. Detecteer en dicht persluchtlekken
Gemiddeld gaat er tussen de 15 en 25% van de totale opgewekt perslucht verloren door lekken. Eén lekje van 2 millimeter zorgt voor een bijkomende energiekost van om en bij de tweeduizend euro per jaar.

Het detecteren en dichten van lekken leidt al snel tot een besparing van tienduizenden euro’s per jaar. De kosten om die herstellingen uit te voeren zijn minimaal, wat zorgt voor een onmiddellijke return on investment.

Tip: Atlas Copco heeft samen met onder andere SDT en Electrabel/Laborelec een handige rekentabel uitgewerkt om het vastgestelde verlies aan perslucht en de ermee gepaard gaande energiebesparing na herstelling, uit te rekenen.

6.Verlaag de druk in het systeem waar mogelijk
Het rendement van een compressor is hoger als de druk lager is. Elke bar drukvermindering in het persluchtnet levert een energiebesparing van 7% op. De druk in het systeem is dus best nooit hoger dan strikt noodzakelijk.

Met een centrale regelaar kunnen alle compressoren en drogers gekoppeld worden en kan de drukband verlaagd worden. Dat leidt tot een persluchtsysteem waarbij energie wordt bespaard, onderhoud wordt beperkt en de verwerkingscapaciteit van de productie en de productiekwaliteit worden verbeterd.

7. Limiteer drukschommelingen in de productieketen
Drukschommelingen in de productieketen worden best tot een minimum beperkt. Als er bijvoorbeeld compressoren zijn die op 3 bar werken en andere op 11, wordt er veel energie verspild door het complete netwerk op 11 bar te laten werken.

Het is beter om dan meerdere persluchtnetten met verschillende bedrijfsdrukken uit te bouwen. Henkel nam bijvoorbeeld het besluit om drie persluchtnetten te installeren om kosten en energie te besparen.


door Mike Wijchers, Atlas Copco

Kader: Hoe pakt u een project of audit aan?
Compressorbouwer Atlas Copco werkt als gespecialiseerde externe partij met een 6-stappenplan dat wordt uitgerold over een tijdspanne van een maand tot een jaar, afhankelijk van de grootte van de onderneming en de complexiteit van de productieketen.
Maar in principe kan - mits de vereiste kennis en tijd voorhanden zijn - uw eigen technische dienst deze klus evengoed klaren.

  1. Evaluatie: schatting van het besparingspotentieel
  2. Energieaudits/controles: vaststellen van het besparingspotentieel door middel van metingen en simulaties
  3. Aanbevelingen: voorbereiden van het systeem voor optimalisatie door de introductie van de nieuwste, meest efficiënte componenten
  4. Optimaliseren: realiseren van besparingen door de implementatie van energiebesparende accessoires en oplossingen
  5. Online bewaking: zorgen dat de doorgevoerde oplossing de verwachte besparingen realiseert
  6. Regelmatige energieaudits/controles: verificatie van de verbeteringen valideren en opsporen van extra kostenbesparingspotentieel.