Ontwikkeling van een mobiele applicatie voor spare parts

Vergeleken met andere sectoren hinkt de maritieme wereld soms wat achterop om nieuwe technologieën in te zetten. Dat maakt deze case van Exmar Ship Management extra interessant.

Trefwoorden: #Exmar Ship Management, #maritieme sector, #mobiele applicatie, #spare parts

Lees verder

maint_art

ENGINEERINGNET.BE - Dat bedrijf liet een mobiele applicatie ontwikkelen om het beheer en de beschikbaarheid van reserveonderdelen voor zijn scheepsonderhoud te stroomlijnen. Het projectteam laat ons delen in zijn ervaringen.

Vooral aan de zijde van de technische leveranciers groeit de drang om 'mee te zijn' en mobiele applicaties te ontwikkelen. Hun apps zijn doorgaans niet vrij van commerciële invloeden: ze brengen de mogelijkheid van online aankopen tot bij de onderhoudstechnieker op de werkvloer, of ze voeren snel technische berekeningen uit (bijv. voor dimensionering), maar quasi onveranderlijk gaat die tool gepaard met een voorstel tot aankoop van een product van de leverancier in kwestie.

Eerder schoorvoetend dringt 'mobile' ook door tot de eerder gesloten wereld van ERP en het voorraadbeheer, waar maatwerk in applicatieontwikkeling nog altijd de boventoon voert. In het geval van maintenance spreken we dan over het beheer van de reserveonderdelen, de spare parts. Het projectteam van de Belgische gebruiker Exmar Ship Management laat ons delen in zijn ervaringen tijdens het implementatieproject van een mobiele applicatie voor specifiek het voorraadbeheer met het oog op scheepsonderhoud.

Exmar Ship Management voert in opdracht van reders het technische management en het onderhoud aan boord van schepen uit. Het biedt zijn onderhoudsdiensten vooral aan voor schepen die LPG, LNG en chemische stoffen vervoeren en ook op offshore-installaties. Uiteraard beschikte het al over een online proces voor het voorraadbeheer van de spare parts op de schepen, maar het systeem werd ervaren als 'te ingewikkeld en niet gebruiksvriendelijk'.

Applications Portfolio Manager Ivan Renette daarover: «De procedure was veel te complex. Er moesten te veel stappen doorlopen worden om een item te inventariseren. Hierdoor werd het hele inventarisatieproces erg veeleisend voor onze bemanning. Het was tijdrovend en verminderde de productiviteit aan boord.»

Eisenpakket
Het team had een hele rits welomlijnde voorwaarden. «Elektronische hardware op een schip moet voldoen aan verschillende wettelijke en veiligheidseisen», claimt Kjell Wouters, Technical Superintendant bij Exmar.

«We hadden een tablet nodig die intrinsiek veilig was. Aangezien we op schepen werken, gevuld met hoogst ontvlambare stoffen, mag er geen enkele vorm van elektrostatische ontlading zijn.»

Bernie Maginn, manager van het gespecialiseerde Shipping Software Services Ltd, dat het contract de softwareontwikkeling toegewezen kreeg: «Een standalone inventarisatietool was niet genoeg. De tool moest naadloos geïntegreerd kunnen worden met het huidige systeem voor aanvragen, aankoop en onderhoud. Dit werd bereikt door het systeem met één enkele klik te synchroniseren met het huidige systeem voor aanvragen en de PMS-applicatie.»

Ook volgens Kwinten Volckaert, Software Solutions Manager bij het IT-bedrijf Mobile Access moest de applicatie die het speciaal voor dit project ontwikkelde aan hoge standaarden voldoen: "Het diende om een native applicatie te gaan die in batch kon werken, zonder een internetconnectie, en die zich automatisch connecteert met de desktop computers. Dat impliceerde dat de software op verschillende operating systems moest kunnen draaien.»

Implementatie
De implementatie van het nieuwe voorraadbeheersysteem en de tablet (een Toughpad FZ-G1 van Panasonic met ATEX-certificatie) verliep naar verluidt soepel.

IT-administrator Guan Cerrens van Exmar legt uit: «We begonnen in november 2013 met de implementatie van de applicatie en de tablet in een pilootproject op de LNG carrier Experience. Er waren twee tablets beschikbaar, een voor de Chief Officer en een voor de Chief Engineer.

Gedurende het hele testproject kregen we alleen maar positieve feedback van de bemanning. Hierna is de volledige implementatie aangevat. Dat proces was eind 2015 afgerond. Wanneer de mogelijkheid zich voordoet, bezoeken we vandaag elk schip waaraan de toestellen geleverd zijn en houden we een training (gemiddeld een kwartier, redactie).»

Evaluatie
De procedures zijn veel eenvoudiger geworden», beaamt Renette. «Vanaf het moment dat de goederen aan boord komen, accepteert de bemanning de reserveonderdelen zodat ze geregistreerd staan in de applicatie.

Vervolgens worden speciale hitte- en oliebestendige Codipack-barcodelabels op alle producten geplaatst en worden ze door het systeem automatisch aan een locatie toegewezen. Vanaf dat moment kan een bemanningslid het item scannen om de specificaties van onderdelen en hun locatie te bekijken.

Via de barcode van een locatie kan de bemanning zien wat de voorraad is en via het systeem eventueel meteen onderdelen bijbestellen. Op die manier is de voorraad altijd op peil en neemt het zoeken veel minder tijd in beslag.»

Een leuke bijkomstigheid is dat de camera van de tablet ook in ruimtes gebruikt kunnen worden waar eerder speciale ATEX-toestellen vereist waren. Die zijn nu overbodig.

«Dit brengt meer mogelijkheden voor maintenance reporting met zich mee. Het systeem bewijst voortdurend zijn waarde aan onze bemanning,» bevestigt Renette. «In de toekomst zouden we willen dat het systeem volledig autonoom wordt zodat er geen synchronisatie meer nodig is en er een direct upload naar het centrale datacenter mogelijk is.»

«Maar het belangrijkste pluspunt is het overbruggen van de technologische kloof. De maritieme sector hinkte in vergelijking met andere sectoren vaak wat achterop op het vlak van de gebruikte technologie. Met dit systeem hebben we er vertrouwen in dat we de technologische kloof geleidelijk aan meer en meer kunnen dichten.»


(foto's: Panasonic, Exmar)
door Bert Belmans, Maintenance Magazine