Groen licht van Berlijn voor overname Kuka door Chinezen

De soep wordt nooit zo heet gegeten als ze opgediend wordt: de Duitse regering heeft dan toch groen licht gegeven voor de omstreden overname van Kuka door het Chinese Midea.

Trefwoorden: #abb, #berlijn, #chinees, #chinese, #kuka, #midea, #overname, #robot, #siemens, #technologie

Lees verder

Techniek

( Foto: Kuka )

ENGINEERINGNET.BE - "De overname van Kuka door Midea schaadt de Duitse nationale belangen niet." Met die uitspraak gaf de Duitse regering zijn toelating voor de overname van de technologieparel Kuka door het Chinese Midea-concern.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van economie wees een eerste onderzoek uit dat de overname "noch de veiligheid noch de openbare orde van de Bondsrepubliek Duitsland in gevaar brengt". Verdere onderzoeken zijn daarom naar verluidt niet aan de orde. De regering kan enkel diepgaander onderzoeken inleiden indien hun nationale belangen op het vlak van telecommunicatie of nutsvoorzieningen in het gedrang komen.

Daarmee komt een einde aan wat initieel een verhit debat was. Kort na het bod van de Chinese producent van huishoudtoestellen Midea richtte de Duitse minister van economie Sigmar Gabriel zelfs een oproep aan de Europese concurrenten van Kuka om de rangen te sluiten en een tegenbod te lanceren. Zover is het niet gekomen doordat bedrijven zoals ABB en Siemens niet thuis gaven.

Midea wordt naar verluidt eigenaar van iets meer dan 90% van de aandelen van Kuka. Dat betekent dat de Chinezen niet alleen een onderneming inlijven, maar ook eigenaar worden van een hele reeks hoogtechnologische patenten. Kuka is één van de voorlopers met technologie voor Industrie 4.0.