Heiwerken Nieuw Zuid van Antwerps Scheldekaaien-project sneller klaar

De heiwerken op de werf Nieuw Zuid van het Antwerpse Scheldekaaien-project werden eerder dan voorzien voltooid. Sinds begin juli werd daar het geraamte van een nieuwe kaaimuur opgebouwd.

Trefwoorden: #aannemer, #Antwerpse Scheldekaaien, #bouwwerken, #heiwerken, #THV Scheldekaaien, #Waterwegen & Zeekanaal

Lees verder

Nieuws

( Foto: Waterwegen & Zeekanaal )

ENGINEERINGNET.BE - Het heien van de nieuwe kaaimuur in Nieuw Zuid, ter hoogte van de Ledeganckkaai, was een ingrijpende klus. Het geraamte van de muur moest in een ondergrond van Boomse klei geslagen worden.

Om 36 stalen buispalen en 35 damplanken 15 meter diep in de klei te duwen, maakte aannemer THV Scheldekaaien (een tijdelijke samenwerking tussen de waterbouwers Hye, Herbosch-Kiere en Artes Roegiers) gebruik van zware apparatuur. De heihamer veroorzaakte het meeste geluidshinder.

Afhankelijk van de wind droeg het geluid soms meer dan een kilometer ver. De impact van trillingen bleef binnen de veiligheidsmarges, maar sommige omwonenden konden de trillingen wel degelijk voelen.

Om de hinder voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken, liet Waterwegen & Zeekanaal de stalen elementen, goed voor liefst 3000 ton, via de Schelde aanvoeren.

Na de heiwerken wordt de ca. 6000 m² grote bouwput achter het stalen geraamte laag per laag opgevuld en wordt de bouwput ook volledig ‘drooggelegd’. Daarna krijgt de kaaimuur zijn karakteristieke bekleding terug.

Voor de afbraak van de muur werden authentieke bouwelementen zoals de bolders en de blauwe steen zorgvuldig weggenomen. Van het historische metselwerk heeft de aannemer mallen gemaakt, om exacte replica’s uit beton te kunnen maken.

Al die elementen worden in een latere fase op het stalen geraamte bevestigd. Zo behoudt de gestabiliseerde kaaimuur zijn typische uitzicht.