GE en Intel gaan Internet of Things integreren in alle Intel-devices

GE en Intel plannen joint-venture rond cloudgebaseerd besturingssysteem voor GE's industriële internet. "Predix zal op elk device van Intel komen. Klanten dienen het enkel te activeren."

Trefwoorden: #Brian Krzanich, #cloud, #Denzil Samuels, #ge, #general electric, #intel, #internet of things, #Jeff Immelt, #Ocotillo, #predix

Lees verder

Techniek

( Foto: GE )

ENGINEERINGNET.BE - Groot nieuws op het wereldtoneel van het Internet of Things: de twee giganten Intel en GE slaan de handen in elkaar om de besturingstechnologie voor het IoT aan een grootschalige stroomversnelling te helpen.

In de toekomst zullen alle 'devices' van Intel namelijk het Predix-besturingssysteem van GE aan boord hebben. Gebruikers moeten enkel de overeenkomstige optie aanklikken en activeren. Predix is het cloudgebaseerd besturingsysteem van GE voor het industriële internet. Het verbindt applicaties met machines om data te verzamelen en in real-time te analyseren.

Het nieuws van de samenwerking werd onlangs bekend gemaakt op het Intel Developer Forum in San Francisco. Op dit ogenblik is er een samenwerkingsakkoord om Predix uit te bouwen én samen te commercialiseren, maar beide ondernemingen hebben ook plannen om in de toekomst een joint-venture op te zetten om het gezamenlijke besturingssysteem ook aan andere producenten en partijen te verkopen.

De twee CEO's - Brian Krzanich van Intel en Jeff Immelt van GE - bestempelen hun project als een belangrijke stap om uiteindelijk de Industrial Internet-software van GE op alle apparaten met een Intel-chip aan te kunnen bieden. Volgens Denzil Samuels van GE Digital is het doel om elk industrieel bedrijf dat chips van Intel gebruikt in staat te stellen hun productieprocessen via Predix in detail te kunnen analyseren. Samuels: “We willen Predix op elk device van Intel gaan integreren, zodat Intel automatisch Predix verkoopt en klanten dit eenvoudig kunnen activeren.”

In eerste instantie gaat Intel het Predix-platform implementeren in zijn Ocotillo-fabriek in Arizona, waar het semiconductors produceert volgens de laatste Intel-technologie. Uiteindelijk wil Intel, in aanvulling van eigen software, Predix gaan gebruiken om al zijn productieprocessen wereldwijd te stroomlijnen. GE zal vervolgens naar verluidt de gecombineerde technologie uitrollen in al zijn 400 fabrieken.

Een voorbeeld van de samenwerking tussen Intel en GE is reeds live in een gasturbinefabriek van GE in de VS. Intel-sensoren meten er de temperatuur op punten waar rotors aan gasturbines worden bevestigd en sturen de informatie door naar de Predix-cloud. Fabriekswerkers weten zo altijd of een onderdeel voldoende is afgekoeld om het veilig te kunnen bevestigen. Door defecten en reparatie van onderdelen te voorkomen, hoopt en meent GE honderdduizenden dollars te kunnen besparen.

In het Intel-hoofdkwartier zal eenzelfde technologie gebruikt worden om de verlichting automatisch te doven als er geen personen in de ruimte zijn. Beide ondernemingen werken verder aan een smart lighting-initiatief om niet alleen voertuigen maar ook voetgangers in de openbare ruimte beter te kunnen detecteren en deze informatie door te sturen naar systemen die aanrijdingen moeten voorkomen in zelfrijdende auto’s.