Mooi voorbeeld van open innovatie: «Humanoid Open Platform»

Open ontwikkeling is één van de credo's van de Factory of the Future. Fabrikanten financieren gezamenlijk projecten en delen de opbrengsten, of besteden dit uit aan kennisinstellingen.

Trefwoorden: #cobot, #factory of the future, #Humanoid Open Platform, #igus, #research, #robot

Lees verder

Magazine

Download het artikel in

ENGINEERINGNET - Deze case van de Keulse fabrikant igus is er alvast een mooi voorbeeld van.

Al meer dan twee jaar werken een onderzoeksgroep van de universiteit van Bonn en de Duitse fabrikant igus - ook leverancier in België - aan de ontwikkeling van een mensachtige robot.

Maar dit project mikt niet zozeer op het creëren van een vervangingsproduct voor de klassieke industrierobot in de vorm van een 'cobot', een collaboratieve robot, maar op mensachtige machines die gestemd zullen zijn voor andere servicetaken in het dagelijkse leven of in de gezondheidszorg. Dat zijn machines waarvan de toekomstige verkoopprijs laag moet blijven, want bestemd voor de consumermarkt.

De igus-robot heeft al een mooi parcours afgelegd: hij won het RoboCup voetbalkampioenschap in 2012 en ook de RoboCup Design Award in juli van vorig jaar. Sindsdien zijn er een reeks functionaliteiten bijgekomen. Zo kan het 'Humanoid Open Platform' nu naar verluidt het object 'voetbal ' optisch registreren, er naar toe gaan en de bal in het doel schieten. Valt de robot daarbij om, dan is hij in de nieuwste versie in staat vanuit buik- rug- of zijligging autonoom weer recht te krabbelen.

Hoewel het ultieme doel een servicerobot voor de consument is, zijn er voor fabrikant winsten te puren uit dit soort R&D-trajecten, ook al deelt hij de kennisopbrengsten met het ontwikkelingsteam van de universiteit en via deze weg dus ook met andere externe partijen.

Het bedrijf is al jaren actief in low cost automation voor de industriële markt en ontwikkelde bijvoorbeeld «Robolink D», een gewrichtsarm uit kunststof en aluminium met directe aandrijving, die vandaag al op de markt verkrijgbaar is.

Daarbij spelen de mechanische eigenschappen, de lage wrijvings- en slijtagecoëfficiënt en het lage gewicht van de polymeren die ook in de humanoïde robot werden gebruikt, een belangrijke rol.

De universiteit van Bonn heeft overigens nog meerdere projecten in zijn NimbRo-robotprogramma, zoals andere voetbalrobots, een Cosero servicerobot, een mobiele handlingrobot Momaro voor de ruimtevaart, drones en een mobiele industrierobot voor bin picking die het ontwikkelt voor en met Peugeot.

Opmerkelijk aan open igus-robotplatform is wel dat het als enige 3D-geprinte dragende delen heeft, via een lasersinterprocedé.


(foto's: igus, universiteit Bonn)
door Bert Belmans, Engineeringnet