Gustavo Colonnetti Medal voor onderzoek rond cementtoeslagstoffen

Ruben Snellings, expert duurzaam materialenbeheer bij VITO, heeft één van de twee 2016 Gustavo Colonnetti Medals in ontvangst genomen voor zijn onderzoek rond cementtoeslagstoffen.

Trefwoorden: #beton, #cement, #Gustavo Colonnetti Medal, #RILEM, #Ruben Snellings, #toeslagstoffen, #VITO

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - De uitreiking van de medaille vond plaats tijdens de jaarlijkse RILEM-week in Denemarken, waar Ruben Snellings ook een lezing over het onderzoekstopic “Assessing, Understanding and Unlocking Supplementary Cementitious Materials” gaf.

Beton is na water het meest gebruikte materiaal op aarde. De jaarlijkse productie van zo’n 4,2 miljard ton cement, het bindend bestanddeel in beton, genereert dan ook een enorme impact op het milieu.

5 tot 8 % van de globale CO2-uitstoot komt uit de cementproductie. Zonder bijsturing zou dit tegen 2050 zelfs tot meer dan 25 % kunnen belopen. Het gebruik van toeslagstoffen die het cementgehalte van beton sterk kunnen terugdringen is een van de meest gangbare opties om zowel de kosten als milieu-impact gerelateerd aan de productie van cement te beperken.

Nu al wordt jaarlijks zo’n 800 miljoen ton toeslagstoffen zoals hoogovenslakken en E-vliegassen hiervoor ingezet. Bijkomende inspanningen zijn dus hoognodig wil men de milieu-impact verder kunnen inperken en zo internationaal vastgelegde doelstellingen behalen.

Een deel van de oplossing is om het gehalte cement in beton nog verder te verlagen door slimme combinaties van toeslagstoffen.

Aangezien conventionele toeslagstoffen al grotendeels benut worden zullen ze ook moeten worden ingezet op de ontwikkeling van nieuwe toeslagstoffen, o.a. uit opgewerkte en geactiveerde onderbenutte afvalstromen.


(bron en foto: VITO)

Over RILEM
Dit is de Internationale Vereniging van Laboratoria en Experts in bouwmaterialen, -systemen en -constructies.