• 01/09/2016

Kleine noodstoppers voor groot passagiersschip

Bij een van de grootste passagiersschepen, dat op de Meyer Werft in het Duitse Papenburg werd gebouwd, helpen de ACE TUBUS structuurdempers bij de tewaterlating van de reddingsboten.

Trefwoorden: #ACE Stoßdämpfer, #ACE TUBUS structuurdempers, #Meyer Werft, #noodstoppers

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET - Als tijdens een cruise de reddingsboten eraan te pas moeten komen, is er al het een en ander mis gegaan. Scheepswerven moeten echter voorkomen dat deze noodgevallen niet op een nog grotere ramp uitdraaien.

De inzet van de in het uiterste geval levensreddende boten dient daarom ook onder slechte weersomstandigheden en hoge golven betrouwbaar en probleemloos te verlopen. Lastig is daarbij vooral de tewaterlating.

Het bedrijf Fassmer, een gerenommeerde toeleverancier in de scheepvaartindustrie en partner van de MEYER WERFT, ontwikkelde hiervoor een oplossing. Fassmer paste bij speciaal hiervoor ontworpen takels, de zogeheten davits, rubberen buffers toe om bij eventueel contact tussen het passagiersschip en de reddingsboot de reddingsboot niet te beschadigen.

De specialist in onder meer scheepsbouw, reddingsboten, en dektoebehoren maakte deze buffers vroeger zelf. Het materiaal voldeed echter volgens de eigen constructeurs uiteindelijk niet meer aan de eisen van het familiebedrijf.

Het probleem was de levensduur van de takel. De ruwe omstandigheden zorgden voor poreus rubber met scheurtjes, zodat het voortijdig vervangen moesten worden. Er moest dus een dempingselement worden gevonden, dat gemaakt is van een materiaal dat beter bestand is tegen zout water en UV-stralen.

Twee grote toeleveranciers werken hand in hand
De weg van de scheepsbouwspecialist leidde al snel naar ACE Stoßdämpfer GmbH. Daar zijn meerdere redenen voor. In de eerste plaats wordt het bedrijf uit Langenfeld gezien als specialist voor alle soorten dempingsoplossingen, en ten tweede heeft het ook in de internationale scheepvaartindustrie een goede reputatie opgebouwd. Want naast het uitgebreide verkoopnetwerk in Duitsland beschikt het bedrijf ook over een eigen team van medewerkers in de Benelux, met relatief gezien een grote kustregio.

Nadat alle relevante data binnen waren, gingen de ACE-medewerkers aan de slag. Al snel bleek dat de zogeheten TUBUS structuurdempers voldeden aan de eisen. Uit de meer dan 140 producten uit deze reeks viel de keuze in dit geval op TUBUS van de types TR188-108L-2 en TR188-108L-3. De drie letters in het artikelnummer geven aan dat het hier gaat om een radiale demper in een lange uitvoering

De TR-L reeks is een van in totaal zeven families van deze innovatieve dempingselementen, die in deze vorm zorgen voor een zeer lange en zachte vertraging met progressieve energieopname aan het einde van de slag. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor toepassingen met een lage eindkracht. De TUBUS TR-L is geschikt voor alle toepassingen waar over een langere lengte bots- of stootbescherming nodig is.

Naast het voorkomen van botsingen in de scheepvaart worden ze ook gebruikt bijschepbakken, laad- en hefinstallaties en bagage- en transportbanden. Bijkomend voordeel bij toepassingen op zee is dat copolyester elastomeer veel beter bestand is tegen UV-stralen dan eerdere oplossingen. Ook scoort het beter op het gebied van zeewater- en temperatuurbestendigheid.

De onderhoudsvrije en gebruiksklare dempingselementen waarborgen een gelijkblijvende demping in een temperatuurbereik van -40 °C tot 90 °C. De levensduur van maximaal 1 miljoen slagen is tien keer hoger dan die van rubberbuffers. Wat dat betreft leveren industriestootdempers van ACE nog betere prestaties. Omdat het er in dit geval niet op aankomt, massa heel exact te vertragen, gaf Fassmer de voorkeur aan TUBUS, aangezien stootdempers in het hogere prijssegment liggen.

Ook structuurdempers met lineaire en degressieve dempingskarakteristieken verkrijgbaar
De hier toegepaste elementen hebben weliswaar dezelfde slag en dezelfde diameter, maar zijn verschillend van lengte, wat gevolgen heeft voor de energieopname per slag.

De kortere variant kan bij permanent gebruik maximaal 2.200 Nm en bij een noodstop 3.080 Nm opnemen. Bij de langere variant ligt het bereik tussen de 3.300 Nm en 4.620 Nm, wat ruim voldoende is voor de toepassing bij reddingsboten.
Naast andere radiale series heeft ACE ook structuurdempers met lineaire en degressieve dempingskarakteristieken en exemplaren voor toepassingen in kraaninstallaties in het assortiment.

Een sterk punt van de innovatieve dempingselementen is de eenvoudige integratie in bestaande constructies. Ondanks de verscheidenheid aan dempers, is er maar weinig toebehoren nodig. Dat ligt ook aan het geringe eigen gewicht en de plaatsbesparende bouwvorm.

In dit geval leidde dit er bij een van de grootste passagiersschepen ter wereld toe dat een bewezen veiligheidsoplossing dankzij twee toeleveranciers nog veiliger werd gemaakt.


Voor meer informatie
ACE Stoßdämpfer GmbH, Benelux
Maasstraat 24 - NL-6241DJ Bunde
r-kueppers@ace-int.eu - www.ace-ace.deBericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.