Onderzoekers ontwikkelen software in strijd tegen medicatieproblemen

​Bij maar liefst een vijfde van de 70-plussers is een opname in het ziekenhuis het gevolg van foutief medicatiegebruik. Onderzoekers over heel Europa werken samen aan een oplossing.

Trefwoorden: #geriatrie, #medicijnen, #medicijngebruik, #SENATOR, #software, #UZ Gent, #ziekenhuisopname

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Een team van academici in de geriatrie, de klinische farmacologie en de medische informatica uit zeven Europese landen heeft een nieuwe software ontwikkeld die ervoor moet zorgen dat oudere patiënten minder nadelen ondervinden bij de inname van geneesmiddelen.

SENATOR ('Software engin for the assesment & optimization of drug and non-drug therapy in older persons), is een programma dat de medicatielijst van een patiënt screent en die toetst aan de medische voorgeschiedenis, labowaarden, cognitief niveau en zelfredzaamheid.

Het programma toont vervolgens welke medicatie risico's inhoudt, wat de geneesmiddelen zijn die net bijkomend soelaas kunnen bieden en of er behandelingen bestaan die de medicijnen kunnen vervangen. De voorschrijvende arts krijgt van de software dus een geïntegreerd advies over het medicatiegebruik van een geriatrische patiënt.

Het zal nu voor het eerst gebruikt worden om de komende twee jaar het medicatiegebruik van 1.800 opgenomen 65-plussers telkens twaalf weken lang op te volgen in zes gerenommeerde ziekenhuizen in Europa.

Tijdens deze grote gerandomiseerde klinische studie, die wordt gefinancierd door de Europese Commissie, zullen wetenschappers in kaart brengen welke impact de software heeft op het aantal bijwerkingen, op eventuele heropnames in het ziekenhuis en op de levenskwaliteit en de overleving.

Het internationale consortium strijkt van zeven tot negen september neer in Gent om ervaringen uit te wisselen en het verdere verloop van de studie te bespreken. Het UZ Gent is het enige deelnemende ziekenhuis in België en zal ongeveer 300 patiënten opvolgen.