Agoria: al 12 procent meer inschrijvingen voor technologiestudies

Tot nu zijn er 6.188 inschrijvingen voor hogere technologiestudies in het Nederlandstalig onderwijs. Dat blijkt uit de Technologiebarometer van federatie Agoria. "We blijven hopen op 9.000".

Trefwoorden: #agoria, #ict, #ingenieur, #ingenieursstudent, #onderwijs, #stem, #technologie, #technologiebarometer

Lees verder

HR

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - Momenteel staat de teller van Agoria's Technologiebarometer op 6.188. Dat zijn er 12% méér dan op hetzelfde tijdstip in 2015. Ter vergelijking: vorig jaar werd afgeklokt op 8.545, ook toen een stijging van 5% vergeleken met het jaar voordien.

Als dit scenario zich dit jaar herhaalt, betekent dit dat het aantal startende STEM- en ICT-studenten in 2 jaar zou toenemen met meer dan 10%, een schitterende opsteker voor alle grote en kleine initiatiefnemers die ijveren voor een opwaardering van het technische beroep (waaronder deze website).

Toch blijft de federatie bij monde van Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen, voorzichtig. "Uit ervaring weten we dat de groei naarmate de start van het academiejaar nadert, nog wat aftopt, maar vijf procent méér is naar onze mening haalbaar. We zijn weliswaar met steeds meer studenten, maar de vraag op de arbeidsmarkt blijft ook groeien. Om daaraan te voldoen, zijn er naar onze schatting op jaarbasis minstens 9.000 studenten nodig.” Ook in 2015 hanteerde de federatie hetzelfde streefcijfer, maar klokte dus aan de eindmeet af op 8.545.

STEM en ICT
De voorlopige cijfers van dit academiejaar gaan alvast de goede richting uit. Vergeleken met hetzelfde tijdstip vorig jaar staat de teller voor industrieel ingenieurs op plus 11% en het aantal inschrijvingen voor burgerlijk ingenieur op plus 6%. De master informatica is nog populairder en telt 15% meer inschrijvingen.

Daarnaast schreven zich al 11% meer jongeren in voor de professionele bachelor ICT en 17 procent voor de professionele bachelor technologie (met onder meer richtingen als elektromechanica, autotechnologie, energietechnologie en ontwerp- en productietechnologie).

Agoria volgt met de Technologiebarometer sinds enkele jaren wekelijks de evolutie van de inschrijvingen voor technologierichtingen aan het Nederlandstalig hoger onderwijs. De data worden aangeleverd door de onderwijsinstellingen zelf. Het gaat specifiek om de richtingen ICT (master en bachelor), professionele bachelor technologie, master industriële wetenschappen & technologie en ingenieurswetenschappen.

Sinds vier jaren stijgt het aantal studenten eindelijk weer, zodat na een zeer lange periode van gestage daling kan gesproken worden van een - zij het eerder geleidelijke - structurele ommekeer.