• 13/09/2016

QG-serie sensoren DIS Sensors SIL2/PLd gecertificeerd

Als gevolg van steeds strengere wet- en regelgeving moeten steeds meer machines en installaties voldoen aan de veiligheidsniveaus SIL2 (conform IEC 62061) en PLd (conform ISO 13489).

Trefwoorden: #certificatie, #DIS Sensors, #QG-serie sensoren, #Rotero, #SIL2/PLd gecertificeerd

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Dat betekent gebruik maken van componenten die voor dit veiligheidsniveau zijn gecertificeerd.

DIS sensors, in Belgie vertegenwoordigd door Rotero, komt tegemoet aan deze vraag en heeft de QG-serie sensoren uitgebreid met redundant uitgevoerde CANopen Safety sensoren ten behoeve van veiligheidskritische toepassingen. Het gaat hierbij om inclinometers en versnellingsopnemers.

Inclinometers meten de hellingshoek in een of twee assen. De DIS uitvoeringen zijn gebaseerd op de robuuste MEMS-technologie. Het modulaire ontwerp maakt het mogelijk om de sensoren eenvoudig aan te passen aan specifieke wensen. Daarnaast is het bij mogelijk om zelf, met behulp van CAN commandos, de sensoren aan te passen aan uw voorkeur.

Versnellingsopnemers meten de versnelling in een, twee of drie assen. Ook deze sensoren zijn gebaseerd op de MEMS technologie. Het verschil met de inclinometers is de grotere bandbreedte waardoor dit type in staat is om ook snellere bewegingen goed en nauwkeurig te meten. Dit maakt deze sensoren geschikt voor onder meer het meten van trillingen in het kader van onderhoud of actieve trillingscompensatie.

Veilige uitvoeringen SIL2 en PLd
Met het beschikbaar komen van de veilige uitvoering van deze serie QG-sensoren is het toepassingsgebied flink uitgebreid. Daarbij zijn de componenten gecertificeerd conform zowel SIL2 als PLd. In beide gevallen gaat het om een manier waarmee de risicobeperking van een machine of installatie kan worden gekwantificeerd.

De meeste machinebouwers maken gebruik van PL Performance Level, conform ISO 13489 vanwege de wat eenvoudiger aanpak. SIL Safety Integrity Level, conform IEC 62061 kent meer variabelen en lastiger formules maar is wel completer bij vooral het documenteren en vastleggen van gegevens. Bijvoorbeeld met betrekking tot managementactiviteiten en het opstellen van een functioneel veiligheidsplan; gegevens waar steeds meer bedrijven om vragen.

De veiligheid is onder meer gebaseerd op de redundante dubbele werking, het feit dat de communicatie verloopt via het CANopen Safety protocol EN50325-5 CiA304 en het continue verifieren van de juiste werking van alle componenten.

Alle modellen zijn beschikbaar in een standaard behuizing van versterkte kunststof maar ook in een roestvaststalen behuizing. Daarnaast worden de sensoren standaard geleverd met een 1 x M12-aansluiting IP67 of een wartel/ kabeluitgang IP68. Wanneer u de sensoren door wilt lussen is het tevens mogelijk om de sensoren te leveren met een 2 x M12-aansluiting.


Meer informatie
Rotero Belgium
Wayenborgstraat 10 - 2800 Mechelen
T: +32 (0)15 451 840 - F: +32 (0)15 451 841
info@rotero.be - www.rotero.com

TIP:
 Lees méér over: Rotero


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.