Endress+Hauser en Rockwell Automation investeren samen in testcentrum

Beide fabrikanten nemen vernieuwde testinstallatie in Duitse Maulburg in gebruik bestaande uit drie massieve olietanks met instrumentatie van de ene en software van de andere aanbieder.

Trefwoorden: #endress+hauser, #ingenieur, #instrument, #instrumentatie, #Keith Nosbusch, #Klaus Endress, #Maulburg, #R&D, #rockwell, #techniek, #validatie

Lees verder

Techniek

( Foto: Endress+Hauser )

ENGINEERINGNET.BE - Het gebeurt niet zo vaak, zelfs niet onder complementaire bedrijven: twee fabrikanten van technische apparatuur die samen investeren in een centrum voor het testen en valideren van hun nieuwe producten en systemen.

Nochtans is dat precies wat de Duitse instrumentenbouwer Endress+Hauser en het Amerikaanse Rockwell Automation gedaan hebben: een testfabriek(je) installeren waar ze beiden hun producten in de beginfase (!) van de ontwikkeling aan reële werkingscondities kunnen onderwerpen.

De basis van de proefinstallatie zijn drie tanks van verschillend formaat, met een capaciteit van tussen 2.000 en 26.000 liter. Op de tanks zijn meer dan 20 instrumenten van Endress+Hauser gemonteerd, functionerend op basis van verschillende meetprincipes. De communicatie verloopt daarbij - vanaf nu - over een fabrieksnetwerk van Rockwell Automation.

Helemaal nieuw mag het opzet niet genoemd worden: Endress+Hauser plukte het idee uit de rangen van zijn eigen organisatie. Het kreeg vroeger al de steun van de Amerikaanse leverancier voor het inrichten van zijn opleidingscentra - zogenaamde Process Training Units - in de VS, Columbia, China en Canada, waar productspecialisten van beide ondernemingen zij aan zij opleidingen aan klanten geven. Een gezamenlijke investering van "enkele honderdduizenden euros" in een kleinschalige installatie voor productvalidatie gaat uiteraard een (stevige) stap verder.

Dat beide fabrikanten wereldwijd samenwerken vloeit voort uit een engagement van hun twee CEO's meer dan tien jaar geleden. Toen beloofden Keith Nosbusch en Klaus Endress plechtig hun technologieën naadloos te zullen integreren in elkaars producten. In Maulburg vertaalt zich dat naar zowel gezamenlijke R&D en personeels- en klantentrainingen als naar praktische opleidingen voor studenten. Zo oefenden vorig jaar zowat 2.600 technici op de proefinstallatie, die dus nu vernieuwd is met (onder meer) plant management software van Rockwell Automation.


OP DE FOTO
Vlnr: Frank Kulaszewicz, Senior Vice President of Architecture and Software bij Rockwell Automation, en Michael Ziesemer, Vice President of Endress+Hauser’s Supervisory Board tijdens de ingebruikname van het nieuwe installatie.