20 miljoen euro voor slimmere en schonere industrie in Oost-Nederland

Ondernemers, onderwijs en overheden in Overijssel en Gelderland willen dat in 2020 40% van de 15.000 industriebedrijven digitaal produceert en 10% minder grondstoffen verbruikt.

Trefwoorden: #3D printing, #BOOST, #digitaal produceren, #digitalisering, #Industrie Agenda, #robotisering

Lees verder

Nieuws

( Foto: Smart Welding Factory )

ENGINEERINGNET.NL - Zij presenteerden onlangs de Industrie Agenda, BOOST geheten, met actiepunten die de industrie in Oost-Nederland een impuls gaat geven.

Gedeputeerde Michiel Scheffer (Gelderland): ‘Wereldwijd verandert de industrie ingrijpend door 3D printing, robotisering en digitalisering. Bedrijven, banen en hele industrietakken gaan op zijn kop. Dit biedt kansen voor de industrie in Oost-Nederland als bedrijven snel in beweging komen. Maar veel bedrijven aarzelen nog. Wij willen ondernemers helpen om sneller de omslag naar digitaal en duurzaam produceren te maken.’

Oost-Nederland is één van de grootste industrieregio’s in Nederland. Er werken meer dan 400.000 mensen in de industrie en aanverwante sectoren in Gelderland en Overijssel. De 15.000 industriebedrijven leveren 15% van het regionaal inkomen en 10% van de werkgelegenheid.

In 2015 heeft een heel aantal industriebedrijven, waaronder AWL in Harderwijk en Thales in Hengelo, het initiatief genomen voor BOOST. Samen met de provincies, kennisinstellingen, VNO-NCW en KvK is een Industrie Agenda gemaakt om industriebedrijven schoner en slimmer te laten produceren.

BOOST stimuleert de bewustwording door de inzet van digitaliseringsvouchers waarmee MKB'ers snel kleine innovaties kunnen doorvoeren. Field Labs, zoals de Smart Welding Factory voor digitaal lassen, moeten ervoor zorgen dat er voldoende faciliteiten zijn om te leren en experimenteren met nieuwe productietechnologieën. Door aan te sluiten bij Europese innovatieplatforms, zoals het Vanguard Initiative, wil BOOST de export en handel bevorderen.

Een slimme industrie heeft slimme mensen nodig op alle niveau’s. Vooral in de techniek en de ICT is er een tekort aan gekwalificeerd personeel. De Industrie Agenda BOOST wil de arbeidsmarkt in beweging krijgen door arbeidspools te maken voor geschoold technisch personeel.

Digitalisering en robotisering vragen om een andere, flexibelere manier van werken, plannen en organiseren.