Ook ERC Starting Grant voor twee veelbelovende imec-onderzoekers

Twee onderzoekers van het Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum imec hebben een Europese ERC Starting Grant voor een totaalbedrag van 3,5 miljoen euro ontvangen.

Trefwoorden: #Bart Vermang, #ERC, #imec, #IMOMEC, #Kris Myny, #onderzoek, #research, #Starting Grant

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Deze financiële ondersteuning moet ervoor zorgen dat Kris Myny (imec) en Bart Vermang (IMOMEC) fundamenteel onderzoek kunnen doen dat tot een doorbraak leidt in hun respectieve studiegebieden.

Bart Vermang (links op de foto) ontvangt een beurs van 2 miljoen. Hij is onderzoeker op het gebied van duurzame energie bij IMOMEC, imecs geassocieerde labo aan de UHasselt. Hij houdt zich onder andere bezig met het verbeteren van dunnefilm-zonnecellen, meer in het bijzonder CiGS(e)-cellen.

Zijn ERC-project behelst het verbeteren van de CiGS(e)-cellen door het toepassen van geavanceerde technieken die ook bij silicium-zonnecellen worden toegepast. Dat zou moeten leiden tot meer duurzame cellen met een hogere efficiëntie tussen de 23 en 26%.

Dit type cellen is bijzonder geschikt om te integreren in bouwmaterialen en constructie-elementen, een markt die zeer belangrijk wordt omdat de Europese regelgeving voorziet dat nieuwe gebouwen in de toekomst energieneutraal moeten worden.

Kris Myny is onderzoeker in het imec-team dat werkt aan dunnefilm-elektronica, een technologie om elektronische circuits te maken op grote, flexibele oppervlaktes, onder andere gebruikt bij hedendaagse ultradunne beeldschermen.

Hij wil met de beurs van 1,5 miljoen een veelbelovend type transistor verbeteren en daarmee een nieuwe manier ontwikkelen om circuits te ontwerpen, wat het energieverbruik aanzienlijk zou moeten terugdringen.

Met die nieuwe technieken zou het mogelijk worden om een volgende generatie flexibele toepassingen te maken zoals sensoren voor Internet of Things, oprolbare beeldschermen, of draagbare medische sensoren in de vorm van pleisters.

In een recent persbericht kondigt de Europese Commissie aan dat zij in 2017 een recordbedrag van 1,8 miljard euro zal investeren in de ERC-beurzen. Een aanzienlijk deel daarvan gaat naar de Starting Grants, beurzen voor jonge veelbelovende wetenschappers met 2 tot 7 jaar onderzoekservaring na het behalen van hun doctoraat.

De bedoeling is om hen een perspectief te bieden om een onderzoekscarrière en een eigen team op te bouwen.


De ERC-onderzoeksbeurzen worden uitgereikt door de European Research Council na een strenge selectieprocedure; ze zijn dan ook één van de meest prestigieuze onderzoeksbeurzen voor Europese wetenschappers.