Rijkswaterstaat test alle veiligheidsinstallaties Velsertunnel

De vernieuwde Velsertunnel zit vol moderne veiligheidsvoorzieningen, die momenteel door Rijkswaterstaat en combinatie Hyacint worden getest.

Trefwoorden: #Rijkswaterstaat, #veiligheidsinstallatie, #veiligheidssysteem, #Velsertunnel

Lees verder

Techniek

( Foto: Rijkswaterstaat )

ENGINEERINGNET.NL - De ruim 50 tunnelinstallaties worden in drie rondes getest. Eerst is de nieuwe apparatuur in de fabriek getest, daarna heeft de aannemer dit bij installatie in de tunnel nog eens overgedaan.

De derde ronde is het moment van de waarheid: dan wordt getest of alle nieuwe systemen ook samen doen wat ze moeten doen. Veiligheidssystemen in de Velsertunnel moeten bij een calamiteit of incident foutloos samenwerken.

De Velsertunnel heeft 10 nieuwe vluchtdeuren, maar gaan ze wel makkelijk open als de nood aan de man is? Is de omroepinstallatie wel verstaanbaar? En spuiten de brandslangen wel ver genoeg? De tests in de Velsertunnel slaan geen veiligheidssysteem over.

Ook de digitale besturing van de tunnel vanuit de verkeerscentrale wordt beproefd. Via kilometers aan glasvezelkabel stuurt de verkeerscentrale de installaties in de Velsertunnel aan. Al met al voeren Rijkswaterstaat en combinatie Hyacint de komende tijd honderden tests uit om ervoor te zorgen dat al deze systemen goed functioneren.