HoGent en Siemens slaan handen in elkaar voor uniek leertraject

Door deze samenwerking wil de HoGent de studenten de kans geven om ervaring op te doen in het werkveld (duaal leren ofwel werkplekleren). Dit wordt een pilootproject.

Trefwoorden: #duaal leren, #HoGent, #Siemens, #SITRAIN, #werkplekleren

Lees verder

HR

( Foto: HoGent )

ENGINEERINGNET.BE - Wim De Schrijver, voorzitter van de opleidings­commissie: “Onze bacheloropleidingen zijn zeer specifiek gericht op het verwerven van professionele kennis en competenties en daarom zijn we altijd op zoek naar samenwerkingen met bedrijven uit het werkveld. Dit opleidingstraject betekent dan ook een grote surplus voor onze opleiding.”

De HoGent-studenten komen 3 dagen per week naar de site van Siemens in Huizingen. Ze zullen vaak te vinden zijn in SITRAIN, hun vernieuwde opleidingscentrum, waar ook klanten en personeel de nieuwste technologieën krijgen aangeleerd.

Ivo Christiaens, HR Director Siemens België: “Als technologische wereldspeler beschouwen we het als onze maatschappelijke rol om studenten de kans te bieden
praktijkervaring op te doen voor hun latere carrière.”

Duaal leren wordt in andere regio’s al langer met succes ingezet. Zo wordt dit in Duitsland gebruikt om de directe inzetbaarheid van ingenieurs op de arbeidsmarkt te verhogen.

Professionele technische vaardigheden verwerven is natuurlijk belangrijk. Maar sociale skills zijn ook van groot belang om goed te kunnen functioneren in een team. Ook dit leer je pas door 'in het veld' te staan, de essentie van 'werkplekleren'.

Dit ontwikkelde duale leertraject past in het kader van Techno+, een samenwerkingsverband tussen onderwijs en industrie. Tot nu toe bood dit ondersteuning in het secundair onderwijs, wat resulteerde in talrijke samenwerkingen en uitgebreide stages in ondernemingen. Met dit nieuwe project wordt de scope nu uitgebreid naar het hoger onderwijs.

Het leertraject mikt op studenten van de bacheloropleiding elektromechanica.