Prototype van plukrobot voor aardbeien voorgesteld

Dit weekend stelde Octinion in Hoogstraten het prototype voor van de plukrobot voor aardbeien. Het prototype kwam er na een ontwikkeltraject van twee jaar.

Trefwoorden: #aardbeien, #Flanders Make, #KU Leuven, #maakindustrie, #Octinion, #plukrobot, #Proefcentrum Hoogstraten, #robot

Lees verder

Nieuws

( Foto: Octinion )

ENGINEERINGNET.BE - Na het ontwikkeltraject kan de aardbei­plukrobot plukken zonder de aardbeien te kwetsen en zonder dat er een steeltje aan de aardbei blijft.

De robot is een puur Belgisch product. Naast het team ingenieurs van Octinion, werd er ook samengewerkt met de KULeuven en Flanders Make. Daarnaast werd de ontwikkeling ook ondersteund door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen en ook Proefcentrum Hoogstraten zette zijn schouders onder het project.

De aardbeiplukrobot is specifiek toegespitst op stellingteelt, een methode die in België en de buurlanden heel gangbaar is. De robot kan zowel binnen als buiten plukken.

Automatisatie wordt vaak gezien als iets negatiefs, omdat de mens overbodig zou worden en de tewerkstelling bedreigd wordt. Dat is bij deze robot eigenlijk net omgekeerd. Het zorgt er net voor dat de aardbeisector een toekomst blijft hebben in België.

Want het moeilijk vinden van arbeidskrachten vormt een reëel gevaar voor het behoud van deze sector. De robot maakt menselijke plukkers niet overbodig. Zij moeten de moeilijk bereikbare vruchten nog steeds naplukken.

Tom Coen, CEO van Octinion: “Het uiteindelijke product zal een ingebouwde kwaliteitsmeting bevatten die het mogelijk maakt nog accurater te sorteren, de teelt heel nauwkeurig op te volgen en belangrijke informatie aan de teler te geven, en zelfs precisielandbouw toe te laten.”

De beta-versie van de machine wordt begin 2017 verwacht en zal proefdraaien bij een aantal telers. De uiteindelijke robot zal vermoedelijk begin 2018 in gebruik genomen kunnen worden.


Op de foto: Tom Coen en de plukrobot