Abiss 2016: ”Fabrieken moeten digitaliseren om te overleven” - invitatie

"We staan aan vooravond van vierde industriële revolutie". Maar wat houdt dat in? Tijdens het Abiss-event geeft MES/DCS-manager Bart Demaegdt van Siemens er alvast zijn mening over.

Trefwoorden: #abiss, #DCS, #digitale fabriek, #factory of the future, #MES, #siemens

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Wat we al jaren in sciencefictionfilms zien, wordt langzamerhand realiteit. Een wereld waarin gebruikstoestellen via het internet verbonden zijn en met elkaar communiceren. Niet alleen de processen thuis gaan een pak efficiënter, ook de fabrieksvloer profiteert ervan. Heel wat industriële spelers zijn zich daarvan bewust en beseffen dat digitalisering van de productieprocessen en automatisering de enige oplossingen zijn.

Bijvoorbeeld Siemens wordt als één van de voorlopers in de materie beschouwd. Vandaar dat nu al vast staat dat MES/DCS-manager van Siemens op een aandachtig publiek van meer dan 100 industriëlen zal kunnen rekenen tijdens het Abiss-event van donderdag 29 september. Onder de titel "Fabrieken moeten digitaliseren om te overleven" geeft hij zijn visie op hoe de digital factory van morgen er zal uitzien.

In zo’n digitale fabriek verloopt de productie steeds meer autonoom. Als een bestelling in de toekomst binnenkomt, wordt die automatisch omgezet in productie-informatie en starten de nodige processen om tot het gewenste eindresultaat te komen. Machines, sensoren en zelfs hele toeleveringsketens communiceren daarbij met elkaar.

Recente doemberichten ten spijt, blijven mensen essentieel. We zullen altijd nood hebben aan creatieve geesten die de processen bedenken en de software schrijven die de automatisering toelaat.

De digitalisering van productieprocessen geeft de industriële bedrijven ook een kristallen bol. Via sensoren, netwerken en de juiste software kunnen enorme hoeveelheden data verzameld worden. Zo kan een afdeling bijvoorbeeld beter voorspellen wanneer het tijd is voor een preventief onderhoud.

Alleen dit al kan de onderhoudskosten met bijna 30 procent verminderen en het aantal ongeplande onderbrekingen zelfs met 70 procent terugdringen. Dat blijkt uit een studie van het World Economic Forum en het consultancybedrijf Accenture.

In de digitale fabriek versmelten ook de virtuele en de echte wereld. En dat proces is in heel wat bedrijven vandaag al aan de gang. Dankzij geavanceerde software is het mogelijk om producten virtueel te ontwikkelen en hun productie uitvoerig te testen, nog voor één echte vijs aangedraaid wordt. Deze technologie laat toe om producten tot 50 procent sneller op de markt te brengen, zonder een verlies aan kwaliteit.

Door digitalisering en automatisering neemt de productiviteit enorm toe. Daarnaast kunnen digitale fabrieken veel soepeler inspelen op veranderende klanten-verwachtingen. De productielijnen vallen immers makkelijker aan te passen. Zo kunnen industriële bedrijven sneller producten op de markt brengen, tegen een aantrekkelijke prijs, altijd afgestemd op de nieuwste behoeften en met een minimale ecologische voetafdruk.


(bron & foto: Computable.be)