• 27/09/2016

Multifunctionele EtherCAT-aansluiting EL3751

EtherCAT I/O-systeem: uiterst nauwkeurige meettechniek als integraal onderdeel van de regeltechniek.

Trefwoorden: #Beckhoff, #EL3751, #EtherCAT-aansluiting, #EtherCAT I/O-systeem

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Met de EtherCAT-aansluiting EL3751 presenteert Beckhoff een nieuwe generatie uiterst nauwkeurige meettechniek-I/Os. Met 10.000 samples per seconde, een meetnauwkeurigheid van ±0,01% en een 24-bits resolutie biedt de EL3751 hoogwaardige meettechniek in een standaard I/O-systeem.

Hierbij komen nog de langetermijnstabiliteit, flexibele filterconfiguraties zoals bandonderdrukking alsmede omvangrijke mogelijkheden voor het instellen van de parameters van de analoge ingang die de meetfuncties U, I, R, DMS en RTD ondersteunt.

Betrouwbare en uiterst nauwkeurige registratie van meetgegevens biedt ongekende mogelijkheden voor het optimaliseren van de efficientie van machines en de productiekwaliteit. Met de in het systeem geintegreerde oplossing van Beckhoff, die automatisering en meettechniek samenbrengt op een universeel software- en hardwareplatform, kan dit voor complexe meettechniekfuncties worden gerealiseerd.

De eenkanaals EtherCAT-aansluiting EL3751 voor analoge meettechniek koppelt een hoge meetnauwkeurigheid, voor de meeste interfaces ±0,01% van het totale meetbereik bij 25°C ±5°C, aan een hoge scansnelheid van maximaal 10.000 samples per seconde en een 24-bits resolutie inclusief teken.

Hierbij komen nog de langetermijnstabiliteit dankzij pre-agingen de uitgebreide configuratiemogelijkheden voor het nominale meetbereik van het ingangskanaal. De functies van de XFC-technologie eXtreme Fast Control zijn ook beschikbaar. Op die manier kunnen de meetgegevens zo nodig met oversampling naar het bovenliggende automatiseringsapparaat worden overgebracht. De geintegreerde distributed clocks zorgen voor een systeembreed exact gesynchroniseerde scanning.

De Extended Range-functie maakt een effectieve meting mogelijk, ook boven het nominale meetbereik, dat daarmee tot 107 % kan worden uitgebreid. Daarnaast beschikt het ingangskanaal ter onderdrukking van de aliasing-effecten over twee instelbare numerieke softwarefilters tot maximaal de 39e orde FIR/6e orde IIR. De filters kunnen vooraf worden gekozen of vrij worden gedefinieerd, zodat ook een bandonderdrukking of een bandvrijgave kan worden gerealiseerd.

De universele en systeemgeintegreerde meettechniekaansluiting:
Elke EL3751 beschikt over een uniek serienummer en is op aanvraag met fabriekskalibratiecertificaat verkrijgbaar. Omdat de parameters van het ingangskanaal zowel elektrisch als softwarematig uitgebreid kunnen worden ingesteld, is de meettechniekaansluiting universeel inzetbaar:

  • Spanningsmeting ±5 mV tot ±30 V incl. ±10 V, 0-10 V, 0-5 V
  • Stroommeting ±20 mA, 4-20 mA, 0-20 mA, Namur NE43
  • Weerstandsmeting 0-5 kO
  • Elektrische weerstand R in 2-/3-/4-kabelaansluiting
  • RTD-meting in 2-/3-/4-kabelaansluiting
  • DMS/weegcel: ¼-brug 350 O + 120 O, ½-brug ±16 mV/V, volledige brug ±32 mV/V
  • Potentiometer vanaf 1 kO

Via de geintegreerde voeding en de schakelbare hulpweerstanden kan rechtstreeks een weerstandsbrug DMS of weegcel, een ohmse vaste weerstand, een PTC of een potentiometer worden aangesloten.

De universele inzetbaarheid van de EL3751 wordt met name ondersteund door de volledige integratie in het regelsysteem. Dit vermindert aanzienlijk de inspanningen en de kosten van het realiseren van een zeer nauwkeurige meettechniek en opent daarmee mogelijkheden voor talrijke nieuwe toepasingsgebieden, zoals voor het optimaliseren van productieprocessen.

Bovendien worden met de in Visual Studio geintegreerde automatiseringssuite TwinCAT 3 uiterst krachtige softwaretools beschikbaar, zoals TwinCAT Analytics en Scope. Via de koppeling van MATLAB/Simulink kunnen de betreffende simulatiemodellen worden gebruikt.


Op de foto:
De parameters van het meetbereik van de analoge ingangsaansluiting EL3751 kunnen zowel elektrisch als softwarematig zeer uitgebreid worden ingesteld.

Voor meer informatie:
Beckhoff Automation bvba
Klaverbladstraat 11.2/2, B-3560 Lummen
Tel.: +32 (0)13 25 22 00 - Fax: +32 (0)13 25 22 01
info@beckhoff.be - www.beckhoff.beBericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.