Eerste UGent Blue Growth Summer School succesvol afgerond

Op maandag 12 september 2016 werd in Oostende het startschot gegeven van de eerste UGent Blue Growth Summer School (BGSS) georganiseerd in samenwerking met GreenBridge en TUA West.

Trefwoorden: #Blue Growth, #DEME, #Greenbridge, #onderwijs, #TUA, #UGent, #UGent Blue Growth Summer School, #vorming

Lees verder

Opleiding

( Foto: Greenbridge )

ENGINEERINGNET.BE - Het thema van de Summer School is blue growth of blauwe groei. Voor de Europese Commissie omvat dit ‘het exploiteren van het potentieel van de zeeën en oceanen voor innovatie en groei’ (DG MARE, 2012).

Voor UGent betekent het een intensifiëring van marien en maritieme activiteiten in het mariene milieu in het continuüm van onderzoek, ontwikkeling, onderwijs en ondernemen.

Door de multidisciplinaire en innovatieve opleiding draagt UGent haar internationaal erkende mariene en maritieme expertise in deze pijlers uit en zet mede de knowhow van haar partners in andere wetenschappelijke instellingen in de kijker om zo Vlaanderen nog meer te profileren als epicentrum van de Blauwe Groei.

Alain Bernard, CEO van DEME: “Vlaanderen behoort tot de wereldtop in waterbouw en offshore energie. Initiatieven zoals de Blue Growth Summer School kunnen deze leiderspositie alleen maar versterken. Wij zetten met dit peterschap onze schouders onder de Blue Growth Summer School, die een meerwaarde levert aan de verdere uitbouw van de blauwe economie in Vlaanderen en Europa.”

Prof. Colin Janssen, wetenschappelijk coördinator UGent Blue Growth: “De UGent visie en tevens overkoepelende boodschap van de Blue Growth Summer School bestaat eruit dat nadat de mensheid lang de rug keerde naar de zeeën en oceanen, nu de tijd gekomen is om zich naar de zee te oriënteren om de opportuniteiten en diensten van zeeën en oceanen op een duurzame manier beheren.”

UGent Blue Growth levert met dit initiatief een belangrijke bijdrage aan het verder uitbouwen van het blauwe groei in Vlaanderen en daarbuiten en stelt haar expertise ter beschikking van de verdere uitbouw van een Vlaamse ‘ontwikkeling- en valorisatiecluster Blue Growth.

Voor de eerste editie werden gedurende twee weken voor het pittig lessenpakket vooraanstaande professoren, onderzoekers, studenten en professionals van overal ter wereld verwelkomd op GreenBridge.

De internationale deelnemers zijn studenten en young professionals maar hebben één ding gemeen: een diepe interesse en passie voor innovatieve ontwikkelingen en onderzoek in de Blue Growth sector.


ACHTERGROND
GreenBridge is naast de Campus aan Zee van de UGent ook een incubator/accelerator die starters actief in innovatie in en rond de zee, aantrekt.

TUA West is de alliantie van universiteiten en hogescholen die de transformatie naar een kennis gedreven economie in West-Vlaanderen bevordert.

De twee voornaamste sponsors van de opleiding zijn de Vlaamse Overheid (departement Onderwijs & Vorming) en DEME, tevens peter van de opleiding, maar ook Stad Oostende en ING dragen hun steentje bij.