UHasselt-onderzoeker ontwikkelt systeem voor berekening Big Data

Voor zijn doctoraatsonderzoek ontwikkelde Jonny Daenen (UHasselt) een systeem, ‘Gumbo’, waarmee Big Data sneller en goedkoper berekend en geanalyseerd kunnen worden.

Trefwoorden: #Big Data, #computer, #Gumbo, #Jonny Daenen, #UHasselt

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Meer dan 90% van alle beschikbare data werd in de afgelopen twee jaar gegenereerd.

Jonny Daenen (UHasselt): “Het is onmogelijk om die data manueel te analyseren. Om in die zee van gegevens te zoeken naar interessante patronen heb je automatische software nodig. Bij Big Data gebeurt de analyse door meerdere computers. Maar wanneer de hoeveelheid data te groot wordt, dan heb je miljoenen machines nodig.”

De kersverse doctor in de informatica voerde daarom onderzoek naar goedkopere en snellere berekeningsmethoden voor Big Data. Zijn aandacht ging daarbij vooral uit naar ‘parallel computing’, computertechnieken die meerdere databerekeningen tegelijkertijd doen. Hierdoor zijn er minder machines nodig, maar je moet niet langer wachten op het resultaat.

Jonny Daenen: “Gumbo is gebouwd op het parallel systeem Hadoop. Voor een antwoord op Big Data-vragen zijn er verschillende methoden die je kan gebruiken. Sommige zijn snel, andere goedkoop. Dit systeem kan voor een bepaald soort vragen snelle en goedkope antwoorden genereren. Zo detecteert ons systeem eventuele overlappingen in vragen en vermijdt het dus dubbele berekeningen.”

Gumbo is vrij online beschikbaar. De hoop van de onderzoeker is dat dit prototype zal worden opgepikt en geïntegreerd in een bestaand systeem om Big Data te analyseren.


(bron en foto: UHasselt)