Bewijs geleverd voor energie uit zwaartekracht uitvinding

Nederlandse architect en wetenschappers bewijzen dat er energie valt te halen uit zwaartekracht, waarbij de volgende stap de ontwikkeling van een duurzame energie generator voor thuis is.

Trefwoorden: #energie, #gravity, #Janjaap Ruijssenaars, #Universe Architecture, #VIRO, #wetenschappers, #zwaartekracht

Lees verder

research

( Foto: screen video Gravity Energy )

ENGINEERINGNET.NL - De afgelopen zes maanden hebben architect Janjaap Ruijssenaars van Universe Architecture te Amsterdam en wetenschappers van VIRO in Hengelo gewerkt aan het fysieke bewijs van de uitvinding.

Zoals werd verwacht op basis van eerdere calculaties verhoogt de zwaartekracht, in combinatie met mechanische instabiliteit, de efficiëntie van de techniek die mechanische druk omzet in elektrische energie, de piezoelektriciteit. De aanzienlijk efficiënte verbetering opent de deur voor een nieuw soort energie generator.

Ruijssenaars: "Ik probeerde te bedenken hoe je zwaartekracht het ene moment aanwezig kan laten zijn en het volgende moment niet. Want uit verandering kunnen we elektrische energie genereren."

Door een gewicht uit balans te brengen, komt zwaartekracht energie beschikbaar als extra input in een piezo generator. Een zuchtje wind is genoeg om elektriciteit te genereren. De overgebleven energie, opgeslagen in de piezo veer, kan gebruikt worden om het gewicht weer in zijn instabiele evenwicht te brengen.

Dat is de essentie van het idee, met een ideale energie efficiëntie van 80% per cyclus. Omdat het principe van de uitvinding op kleine en op grote schaal werkt, ziet Ruijssenaars ook mogelijkheden om de output van bestaande energiesystemen te vergroten.

De uitvinding heeft de aandacht getrokken van investeerders. Zo is 10% van de aandelen van Gravity Energy, het nieuw opgerichte bedrijf dat de gepatenteerde uitvinding zal licenseren, nu in handen van angel investor Jeroen van den Hamer.

"Wat onze aandacht trok was de hoge efficiëntie in vergelijking met bestaande duurzame methodes zoals windmolens en zonnepanelen. Dit opent nieuwe wegen," aldus Van den Hamer.