Aantal faillissementen in België gestegen in september

Uit de nieuwe Graydon Barometer blijkt dat het aantal faillissementen in september gestegen is met bijna 15,7% ten opzichte van een jaar geleden.

Trefwoorden: #faillissementen, #Graydon, #Graydon Barometer, #werk

Lees verder

HR

( Foto: Graydon Belgium )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens de eerste negen maanden van 2016 waren er in totaal 7.386 faillissementsuitspraken. Dat is een daling van 8% tegenover vorig jaar. Gedurende de maand september gingen in totaal 1.188 bedrijven failliet. Dat zijn er 15,7% meer dan in dezelfde periode verleden jaar.

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “De maand september laat traditioneel het hoogste aantal faillissementen van het jaar noteren, ook nu. Toch maakten we in 2013 en 2014 zwaardere septembermaanden mee.”

In het Vlaamse Gewest gingen 87 bedrijven meer failliet dan een jaar eerder (+17%), in Brussel telt Graydon 70 bedrijven (+31%) meer dan vorig jaar die failliet gingen en in Wallonië zijn er juist 3 bedrijven minder failliet gegaan dan een jaar eerder.

Binnen het Vlaamse Gewest noteert Graydon dus niet langer een daling, maar een lichte stijging naar 3.986 faillissementen op 9 maanden. Dat is een stijging met 0,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Van den Broele: “Tot en met augustus kon de globale daling van het Belgische aantal faillissementen toegeschreven worden aan de 3 regio’s, waarbij vooral in Brussel een sterke afname werd vastgesteld, gevolgd door Wallonië en in mindere mate Vlaanderen. Met de nieuwe cijfers van september lijkt deze evolutie een halt toegeroepen.”

De hogere septembercijfers zijn in nagenoeg alle provincies te zien. Alleen in West-Vlaanderen, Henegouwen en Namen zijn er de afgelopen maand minder faillissementen dan in dezelfde periode een jaar geleden. In de provincies Antwerpen (+37,9%) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (+31%) is de toename het grootst.

Als we kijken naar de eerste negen maanden van het jaar 2016 dan constateert Graydon dat er in elke provincie een afname is van het aantal faillissementen, behalve in de provincies Antwerpen (+3,2%) en Oost-Vlaanderen (+9.7%).

De faillissementsdaling over de eerste negen maanden van 2016 zet zich door in zo goed als alle sectoren. De afname is het grootst in de sectoren Bouw (-12,8%), Zakelijke Dienstverlening (-13,3%), Transport (-14,1%) en de Auto- en garagebedrijven (-16,4%).

Enkel binnen in de Horeca stijgt het aantal faillissementen met +3,4%. Hierbij gaan steeds meer grotere zaken failliet.