Nederlandse glasfabriek krijgt 2,2 miljoen euro voor innovaties

Nieuwe technologie zorgt ervoor dat de Nederlandse vestiging van tafelglasfabrikant Libbey energie kan besparen en CO2- en NOx-emissies kan terugdringen.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #glasindustrie, #innovatie, #Libbey, #LIFE-subsidie, #NOx-emissie, #tafelglasfabrikant

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen Vimeo - Libbey )

ENGINEERINGNET.NL - De glasindustrie heeft een hoog energieverbruik en produceert veel uitstoot. Er is met Libbey en andere glasbedrijven in 2011 een routekaart gemaakt voor energiebesparing en emissie-reductie.

Libbey is de tweede speler op de wereldranglijst voor tafelglasindustrie. Het bedrijf heeft fabrieken in Nederland, Portugal, China, de Verenigde Staten en Mexico en staat beursgenoteerd in Amerika.

Onlangs heeft het bedrijf subsidie gekregen via het Europese LIFE 2015 programma, ter waarde van 2,2 miljoen euro, om diverse innovaties in de Nederlandse vestiging door te voeren.

Door in de oven zuiver zuurstof bij het gas te mengen zorgt Libbey voor energiebesparing en terugdringing van de CO2- en NOx-emissies. Deze techniek heet 'oxyfuel'.

"Met de warmteterugwinningstechnologie van Optimelt willen we dat verder verbeteren," aldus Marco van Valburg, technisch directeur van Libbey en secretaris van de Vereniging van Nederlandse Glasfabrikanten.

"De techniek is al twee jaar getest met een kleinschalig experiment in Mexico. In Nederland gaan we het nu voor eerst grootschalig en commercieel toepassen," stelt Van Valburg. Deze nieuwe technologie kan op termijn de norm worden.

John Heynen, RVO.nl-adviseur voor het Europese LIFE subsidie programma: "Het project van Libbey heeft de hoogste score gehaald van alle inzenders voor het onderdeel Klimaat, Mitigatie - voor het verminderen van klimaatverandering en het reduceren van broeikasgasemissies."

Heynen stelt verder: "Belangrijke voorwaarde voor de 2,2 miljoen euro LIFE-ondersteuning is dat het project toepasbaar is voor andere glasbedrijven in Europa. De Europese Unie gaat dit project monitoren. Als blijkt dat de technologie als beste praktijk uit de bus komt voor energie-efficiëntie, kan het op termijn de norm worden voor alle Europese glasfabrieken."

Op 3 oktober waren de vertegenwoordigers van de circa 30 projecten die dit jaar LIFE-subsidie krijgen aanwezig in Brussel. Ze presenteerden zich daar voor de Europese Unie en kregen te horen welke financiële en administratieve voorwaarden aan de subsidie verbonden zijn. Daarnaast presenteerden ze de projecten aan elkaar en was er gelegenheid informatie en ervaringen uit te wisselen.