Opening Shared Facility Center in gebouw Philips te Drachten

Dit centrum biedt de mogelijkheid voor deelnemende bedrijven om pre-competatieve kennis en ervaring te delen, en gebruik te maken van een industriële 3D-metaalprinter.

Trefwoorden: #3D-metaalprinter, #innovatiecluster Drachten, #Philips, #Shared Facility Center

Lees verder

nieuws

( Foto: Innovatiecluster Drachten )

ENGINEERINGNET.NL - Innovatiecluster Drachten (ICD), een samenwerking in Noord-Nederland tussen 15 high tech bedrijven, opent op 12 oktober een Shared Facility Center in het AA-gebouw van Philips in Drachten. In het ICD-Shared Facility Center snuffelen techneuten en studenten aan de nieuwste technologie.

De bedrijven hebben gezamenlijk een industriële metaal 3D-printer aangeschaft. "Het is geen productiemachine, maar een ontwikkelmachine," vertelt voorzitter Kor Visscher van de vereniging Innovatiecluster Drachten.

"Wij hebben de grote broer van de 3D-printer die bij onze samenwerkingspartner de Rijks Universiteit Groningen staat. Doen zij vooral wetenschappelijk onderzoek, wij testen hoe de machine kan worden ingezet bij productontwikkeling en productieprocessen. Bij onze partner Resato International in Assen komt een productiemachine waar een Drents bedrijvenconsortium ervaring mee opdoet."

De 15 samenwerkende high tech bedrijven delen pre-competitieve kennis en ervaringen. "Zeg maar in elkaars keuken kijken voordat we met onze producten de markt opgaan," aldus Visscher. "We lopen bij het onderzoek naar vernieuwende producten of diensten tegen vergelijkbare uitdagingen aan. Door die gezamenlijk aan te pakken komen we veel sneller tot veel betere oplossingen. Dat maakt dat onze producten behoren tot de beste en meest innovatieve ter wereld."

De high tech bedrijven werken inmiddels samen aan twee grote R&D projecten en vijf in de startfase. Verder werken ze samen in 35 kleine en grotere verbanden aan onder andere laboratoria, testapparatuur en testruimten en een gezamenlijk vacatureplatform.

Door samen te werken ontwikkelt het high tech cluster kennis waar de individuele bedrijven niet aan toe komen of waarvoor het geld ontbreekt. "Al die uitwisseling moet uiteindelijk leiden tot het ontstaan van zogenaamde regionale waardeketens, waarbinnen zoveel mogelijk waarde wordt toegevoegd," aldus Visscher.

De deelnemende bedrijven bedenken en maken de producten zelf, met als resultaat duurzame werkgelegenheid in Noord-Nederland. Het gaat hierbij om meer dan 50 nieuwe productintroducties per jaar wereldwijd.

Leden van het Innovatiecluster Drachten zijn: BD Kiestra, Delta Instruments, Irmato, Kwant Controls, Neopost, Norma Groep, Philips, Photonis, Resato International, Science &Technology, Variass, VDH Products, Whisper Power, YP Your Partner en ZIUZ.