Brasschaat heeft masterplan voor openbare verlichting

Brasschaat heeft een beleidsplan uitgewerkt voor zijn openbaar verlichtingspark. De gemeente zet daarbij vooral in op leefbaarheid, sfeer en energiezuinigheid.

Trefwoorden: #Brasschaat, #dimmen, #Eandis, #energiebesparing, #LED, #Masterplan, #openbare verlichting

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Eandis, projectleider van het masterplan, startte met een doorlichting van het huidige verlichtingspark van Brasschaat.

Het volledige grondgebied werd verdeeld in 17 verschillende ‘deelruimten’. Dat zijn gedefinieerde gebieden waar de openbare verlichting een specifieke taak heeft. Elke deelruimte kreeg dan ook een specifieke set technische en vormelijke parameters.

Het volledige studietraject, inclusief kaarten, cijfers, analyses, strategische keuzes en deelruimten, werd gebundeld in een naslagwerk. Dat zal de komende jaren dienstdoen bij de voorbereiding van lokale wegenwerken of andere investeringen aan het openbare domein.

Waarnemend burgemeester Koen Verberck: “Veilige fietspaden zijn een prioriteit voor het gemeentebestuur. Het masterplan bevat daarom ook het engagement om o.a. langs de Lage Kaart fietsverlichting aan te brengen. Dit zal fors bijdragen tot het veiligheidsgevoel van alle fietsers en wandelaars.”

Met een jaarlijks energieverbruik van ongeveer 1.900 megawattuur kan Brasschaat vandaag al een vrij goed energierapport voorleggen. In de gemeente zijn er vandaag al ongeveer 2.200 lichtpunten aangesloten op een brandprogramma. Die lampen branden enkel in de ochtend- en avondspits, maar doven in het holst van de nacht, met een positieve impact op het energieverbruik.

Maar 3.300 lichtpunten branden de volledige nacht door. Om daar iets aan te doen, met minimale impact voor de leefbaarheid en veiligheid in de gemeente, werd op heel wat plaatsen gekozen voor ‘dimming’.

Voor alle nieuwe openbare verlichting die de komende jaren zal worden geplaatst in Brasschaat kiest de gemeente voor energiezuinige ledverlichting.


(bron en foto: Eandis)