Fairphone zet nieuwe stappen op weg naar eerlijke elektronica

De heruitgebrachte Fairphone 2, met een nieuw ontworpen beschermende behuizing verkrijgbaar in vier kleuren, geeft de modulaire telefoon een complete metamorfose.

Trefwoorden: #behuizing, #duurzaamheid, #eerlijke elektronica, #Fairphone, #reparatie, #smartphone

Lees verder

Techniek

( Foto: Fairphone )

ENGINEERINGNET.NL - De Fairphone 2 verscheen als 's werelds eerste modulaire smartphone in december 2015 op de markt.

Naast het stimuleren van sociale veranderingen in de hele toeleveringsketen, wordt modulair ontwerp gebruikt om duurzame telefoons te maken en om de hypersnelle telefoon-vervangingscyclus tegen te gaan.

Hun eerste aandachtspunt was repareerbaarheid. Het toestel is makkelijk te openen en het meest schadegevoelige component (het scherm) kan zonder gereedschap vervangen worden in minder dan een minuut. De rest kan gerepareerd worden met enkel een schroevendraaier.

De nieuwe hoesjes van deze smartphone zijn slanker, in vier kleuren verkrijgbaar en makkelijker te bevestigen en te verwijderen. Vernieuwing van onderdelen kan eveneens de levensduur van toestellen verlengen. De cameramodule is het eerste onderdeel dat door het bedrijf zal worden verbeterd.

Uit de recentelijk door het Fraunhofer Instituut uitgevoerde levenscyclusanalyse (LCA) blijkt dat het bedrijf de juiste koers volgt. Het feit dat Fairphone-bezitters al honderden doe-het-zelf reparaties hebben uitgevoerd om hun telefoon in goede staat te houden is daar een mooi bewijs van.

De analyse bevestigt dat een repareerscenario, dat uitgaat van vijf jaar gebruik, het aardopwarmingsvermogen (GWP of CO2-uitstoot) met plusminus 30% zou terugdringen.