Hoogste windmolens op een Belgische industriële site ingehuldigd

In aanwezigheid van Vlaamse energieminister Bart Tommelein heeft Wind4Flanders op de sites van Umicore en Aurubis Belgium in Olen een nieuwe cluster met windturbines ingehuldigd.

Trefwoorden: #Aurubis Belgium, #Bart Tommelein, #Engie Electrabel, #Figga, #Fingem, #Finilek, #Ibe, #Ika, #intercommunale, #n Umicore, #Wind4Flanders, #windmolen

Lees verder

Techniek

( Foto: Engie Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe windpark telt vier windturbines met een vermogen van 3,5 MW en een tiphoogte van 200 meter. Dit maakt ze de hoogste windturbines op een industriële site in België. Na de officiële inhuldiging bezochten ruim 600 inwoners van Olen en werknemers van Umicore en Aurubis het windpark.

Wind4Flanders is een publiek-privaat samenwerkingsverband tussen ENGIE Electrabel en de intercommunales Figga, Fingem, Finilek, Ika en Ibe. Ze investeerden 20 miljoen euro in deze windturbines. In februari 2016 gingen de eerste voorbereidende werken van start, maar de eigenlijke bouw van de windturbines begon pas in juli en de afwerking vond plaats in september.

De jaarlijkse productie van deze vier turbines bedraagt 28 miljoen kWh, wat neerkomt op het gemiddeld verbruik van ongeveer 8.000 huishoudens. Dit is een theoretische vergelijking, want Umicore en Aurubis Belgium zullen alle opgewekte windenergie zelf benutten. De productie van de windmolens komt overeen met een achtste van hun elektriciteitsverbruik.


ACHTERGROND
ENGIE Electrabel bouwt in 2016 35 windturbines in België, met in totaal een vermogen van 89 MW. Het wil tegen 2020 haar windmolenpark op land verdubbelen naar 400 MW om zo haar positie als grootste groenestroomproducent van België te versterken. Eind 2016 zal het groene productiepark van Engie Electrabel 584 MW bedragen.