Panthera Group uitgegroeid tot een wereldspeler op het gebied van fotonica

Het bedrijf heeft fotonische chips ontwikkeld, die geschikt zijn voor heel gevoelige sensoren en microscopie, dankzij een miljoenenlening van Innovatiefonds Overijssel.

Trefwoorden: #fotonica, #fotonische chips, #Innovatiefonds Overijssel, #Panthera Group, #sensoren

Lees verder

Techniek

( Foto: Panthera Group )

ENGINEERINGNET.NL - De Enschedese Panthera Group is in rap tempo uitgegroeid tot een wereldspeler op het gebied van fotonica. Het bedrijf heeft in een periode van drie jaar enkele participaties kunnen ontwikkelen tot topspelers op wereldniveau en ruim dertig mensen aangenomen.

Onder de Panthera Group vallen de bedrijven Lionix International en PhoeniX, die elk hun specialisatie hebben op het gebied van fotonische chips. Dat zijn microchips die allerlei bewerkingen kunnen doen op basis van licht. Deze ‘lichtchips’ staan bekend om hun lage energieverbruik en worden onder meer gebruikt voor uiterst gevoelige sensoren, componenten voor datacommunicatie voor 5G telecommunicatie en microscopie.

De Panthera Group klopte in 2013 aan bij de provincie voor een investering uit het Innovatiefonds Overijssel om de groei van haar bedrijven te versnellen. De miljoenenlening werd op advies van Participatiemaatschappij Oost-Nederland (PPM Oost) verstrekt. De door de provincie verstrekte lening is - vervroegd - afgelost.

Hans van den Vlekkert, ceo en mede-oprichter van de Panthera Group, stelt: “De ontwikkeling die we de afgelopen jaren hebben doorgemaakt, heeft de interesse gewekt van investeerders in binnen- en buitenland. We zijn nu twee wereldspelers rijker: Lionix International is leider in lichtchips en Phoenix is leider op het gebied van simulatiesoftware van deze optische chips. Zonder de lening uit het Innovatiefonds hadden we die groei nooit zo snel kunnen realiseren.”

Bij LioniX International werken inmiddels vijftig mensen. Het kantoor is gevestigd in The Gallery op de campus van de Twentse universiteit en de chips worden ontwikkeld in de cleanrooms van MESA+ in Enschede.

Marius Prins, directeur van PPM Oost, stelt: “Toen de directie bij ons aanklopte voor de lening waren we al overtuigd van de potentie, daarom hebben we ook positief geadviseerd over het verstrekken van het geld."

“Binnen Europa is fotonica één van de belangrijkste innovatieve technologieën. Nederland is, met alle kennis die in de universiteiten van Twente en Eindhoven te vinden is, koploper op het gebied van geïntegreerde fotonica. Als je die krachten bundelt, kun je internationaal een koploper op dat gebied worden.”

Het succes van Panthera bewijst het belang van het provinciale Innovatiefonds, aldus Prins. "Wij hebben Panthera een aanzienlijke lening verstrekt. Dat geld kon ze op dat moment in de markt niet gemakkelijk krijgen, terwijl het wel hard nodig was om vaart te maken. We weten dat er meer innovatieve bedrijven zijn die de financiering nodig hebben om voorop te blijven lopen, maar nog huiverig zijn om aan te kloppen. Panthera bewijst dat je als innovatief bedrijf in korte tijd met het juiste plan, goede begeleiding en zorgvuldig doordachte financiering kunt uitgroeien tot wereldspeler.”

Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie: "Juist om bedrijven als Panthera te ondersteunen bij hun groei heeft de provincie het Innovatiefonds Overijssel opgericht. Het afgelopen decennium hebben wij fors geïnvesteerd in de bedrijvigheid rond Kennispark/Universiteit Twente. The Gallery en het Nanolab van MESA+ zijn daar goede voorbeelden van. Mooi om te zien dat zij zich dankzij het Innovatiefonds verder kunnen ontwikkelen en de werkgelegenheid stimuleren."

De provincie Overijssel heeft via het innovatiefonds Overijssel 41,5 miljoen euro beschikbaar gesteld om de regionale economie en werkgelegenheid te stimuleren en innovatie te bevorderen. Er wordt geïnvesteerd door middel van leningen en participaties. PPM Oost is fondsmanager.

PPM Oost is de regionale durfinvesteerder in Oost-Nederland. Zij stelt de benodigde financiering en haar netwerk, kennis en kunde beschikbaar aan ondernemers in High Tech, Life Tech, Cleantech & Energy en investeert tevens in marktfondsen. Naast investeren helpt Oost NV ondernemers met innoveren, internationaliseren en (bedrijfs)infrastructuur.

Met geld van de rijksoverheid en de provincies Gelderland en Overijssel en Regio Twente investeert PPM Oost in ruim 220 bedrijven met een totaal fondsvermogen onder beheer van ruim 300 miljoen euro. Zo wordt een bijdrage geleverd aan het behalen van regionale, economische, milieu- en werkgelegenheidsdoelstellingen.