Samenwerking hulpdiensten kan 250 miljoen euro filekosten besparen

Ruim een kwart van de files wordt veroorzaakt door incidenten zoals ongevallen, pechgevallen, enz... De gevolgen zijn verkeersonveiligheid en een forse financiële schadepost door filevorming

Trefwoorden: #file, #incident management, #kosten, #Rijkswaterstaat, #Sweco

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - Sweco heeft in opdracht van Rijkswaterstaat een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat met incident management de verkeershinder aanzienlijk wordt kan verminderd worden. Volgens het onderzoek zou die op jaarbasis minimaal 250 miljoen euro aan besparing moeten opleveren.

Bij incident management werken alle hulpverleners structureel samen, zodat na een ongeval of een pechgeval de weg zo snel mogelijk wordt vrijgemaakt, rekening houdend met een veilige werkplek voor hulpverleners en de juiste zorg voor slachtoffers.

Sweco analyseerde voor het onderzoek ruim 700.000 incidenten. Voor elk van die incidenten stelden de onderzoekers vast of, en zo ja hoeveel, reistijdverlies ontstond. Dit konden ze bepalen aan de hand van ongeveer 8.000 meetlussen die door heel Nederland verspreid op onze rijkswegen liggen en die informatie geven over de snelheid van voertuigen.

Volgens Hans Drolenga (Adviseur Smart Mobility bij Sweco) blijkt uit het onderzoek dat de filekosten als gevolg van pech en ongevallen in 2015 ongeveer 500 miljoen euro bedroegen, maar dat dat zonder toepassing van incident management minimaal 750 miljoen euro zou geweest zijn.

De onderzoekers berekenden dat de grootste schadepost ontstaat door personenauto’s met pech en ongevallen met personenauto’s waarbij uitsluitend blikschade optreedt.

Drolenga: “Incident management is een relatief goedkope maatregel en heeft een hoog rendement. Uitgaande van de door Rijkswaterstaat gemaakte kosten voor incident management, levert iedere geïnvesteerde euro een besparing op van 5 tot 8 euro op de maatschappelijke filekosten.”


(bron en foto: Sweco)