Nieuw prototype voor zeewierteelt op Proefboerderij Scheveningen

Dit prototype voor zeewierteelt komt 15 kilometer uit de kust van Scheveningen te liggen en moet de opstap vormen voor zeewierteelt op zee, met name in windmolenparken.

Trefwoorden: #groene energie, #Proefboerderij Scheveningen, #SMAC-module, #Stichting Noordzeeboerderij, #zeewierteelt

Lees verder

Nieuws

( Foto: Stichting Noordzeeboerderij )

ENGINEERINGNET.NL - Bijna 1.000 vierkante kilometer op de Noordzee wordt de komende jaren ontwikkeld tot windmolenpark voor groene energie. Dit biedt een unieke kans voor zilte akkerbouw tussen de windmolens.

Anderhalf jaar geleden oogstte de Stichting Noordzeeboerderij de eerste kilo’s zeewier geteeld op de Noordzee. Dit liet zien dat de ruige Noordzee geschikt is voor zeewierteelt. Deze stichting zet zich in voor een duurzame zeewiersector in Nederland met kennisdeling via het Zeewierplatform en demonstraties op de Proefboerderij.

Het nieuwe prototype omvat twee installaties. De Spoetnik van 5 meter doorsnee wordt ingezet voor kwaliteitstesten. De 50 meter lange SMAC-module moet zicht geven op het verdienmodel van toekomstige offshore zeewierboerderijen. Dit staat voor ‘Scalable Macro Algae Cultivation Module.’

De installaties liggen op de Proefboerderij Scheveningen: een testlocatie van 25 hectare op 15 kilometer afstand van Scheveningen. De locatie is gemarkeerd met twee boeien.

Het initiatief wordt ondersteund door maritieme bedrijven zoals Van Oord, Royal IHC en Rederij Groen. Ook Rijkswaterstaat is betrokken bij de operatie.

De Stichting Noordzeeboerderij ziet vooral kansen voor zeewierteelt binnen windparken; akkerbouw op zee dus. Dat sluit perfect aan bij de ontwikkeling dat er mogelijk 10 windparken komen voor de Nederlandse kust.

Die ruimte kan multifunctioneel gebruikt worden, aldus Koen van Swam van Stichting Noordzeeboerderij: “De vraag naar gezonde en plantaardige voedsel- en grondstofbronnen neemt enorm toe. Zeewier is milieuvriendelijk, voedzaam en kent tal van toepassingen, zoals brood, salade, pesto, loempia’s, servies, een lampenkap, kleding, bedlinnen en bioplastic.”

De zeewiersector staat op dit moment nog in de kinderschoenen. Maar het Scheveningse initiatief krijgt veel lokale steun, bijvoorbeeld van de Gemeente Den Haag. “De haven van Scheveningen is uitermate interessant voor innovatieve bedrijvigheid. Zeewier past daar goed bij. En hopelijk kan deze Proefboerderij bijdragen aan werkgelegenheid in de toekomst,” vertelt Wethouder Karsten Klein.


Het Innovatiefonds van de Rabobank Regio Den Haag steunt het project. In het project wordt verder samengewerkt met ketenpartijen zoals Rederij W van der Zwan, Rederij Vrolijk, Rijksrederij, Kustwacht, Boeg Nautic, Hortimare, CIV Den Oever, Maris Projects, Murre Techniek, Bakker Machinefabriek, Menken van den Assem Fresh Food en Schuttelaar & Partners.