Wetenschapsshows laten meer dan 1.500 jongeren fotonica ontdekken

Tijdens het tweedaagse event zakten begin deze week 29 scholen af naar de VUB campus voor een educatieve show over fotonica (in 6 modules) die de basis van lichttechnologie uitlegt.

Trefwoorden: #B-PHOT, #fotonica, #onderwijs, #secundair onderwijs, #STEM, #VUB, #wetenschap, #wetenschapsshow

Lees verder

Opleiding

( Foto: B-PHOT )

ENGINEERINGNET.BE - Een team van gepassioneerde PhD onderzoekers demonstreerden experimenten over het ontstaan van licht, infrarood licht, fluorescentie, instelbare lenzen, kleur mengen en optische vezels.

De studenten namen deel aan de show en hielpen bij experimenten op het podium. Verder kunnen ze hun kennis testen via een spannende quiz.

Aansluitend volgden een 60-tal deelnemers ook het Boys & Girls Congress waarbij ze laboratoria bezochten en workshops kregen over uiteenlopende thema's zoals lichtschilderen, 3D-hologram met smartphones, een bootrace op zonne-energie, optische communicatie, het lichtlabyrint, apps en magische trucs met licht.

De studenten kregen hierdoor voeling met de wetenschap van het licht en leerden dat fotonica ons elke dag omringt. Denk aan LED-schermen voor smartphones of de nieuwste Virtual Reality maskers.

Enkele andere voorbeelden zijn: frieten die vaak gescand worden door licht om gevaarlijke gifstoffen in voedsel te verminderen of kanker sneller opsporen en behandelen door diagnose met lichtgeleide biopsie naalden.

De Wetenschapsshow wilt toekomstige ingenieurs inspireren om voor STEM opleidingen te kiezen, en ze tonen hoe ze zelf de toekomst kunnen vormgeven.


ACHTERGROND
De Wetenschapsshow wordt georganiseerd door B-PHOT aan de VUB en verwelkomt elk jaar leerlingen en leerkrachten van de 2e en 3e graad van het secundair onderwijs voor een interactieve show rond fotonica.