Uitbreiding proef zonnepanelen op Slufter voor grootste zonnepark Nederland

De proef met drijvende zonnepanelen op de Slufter, het depot voor verontreinigde baggerspecie op de Maasvlakte, wordt uitgebreid met plaatsing van extra zonnepanelen door enkele bedrijven.

Trefwoorden: #baggerspecie, #drijvende zonnepanelen, #Havenbedrijf Rotterdam, #Rijkswaterstaat, #Slufter, #zonnepanelen, #zonnepark

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sunfloat )

ENGINEERINGNET.NL - Naast het bedrijf Sunfloat, dat de proef tot nu toe heeft gedraaid, plaatsen nog enkele bedrijven vanaf begin 2017 zonnepanelen in de Slufter. De vervolgproef duurt een jaar en levert aanvullende informatie op over de condities waaronder de Slufter geschikt is voor de installatie van een grootschalig drijvend zonnepark.

Naar inschatting kan de Slufter een vermogen van minimaal 85 MW leveren, wat gelijk is aan duurzaam opgewekte stroom voor minimaal 25.000 huishoudens. Het zou daarmee verreweg het grootste zonnepark van Nederland worden.

De Slufter is een depot voor verontreinigd sediment van circa 250 hectare op de Maasvlakte. De uiterst westelijke ligging van baggerdepot Slufter maakt het tot één van de meest zonnige plekken in Nederland. Het is daardoor een ideale plaats voor de opwekking van zonne-energie.

Het doel is om begin 2018 de marktprocedure te starten voor het vinden van een geschikte toekomstige exploitant van het zonnepark.

Op de nationale Klimaattop van 26 oktober hebben Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam als beheerders van de Slufter een intentieverklaring ondertekend voor deze grootschalige opwekking van zonne-energie.

Rijkswaterstaat heeft de ambitie om in het jaar 2030 energie neutraal te zijn. Het wil bovendien bijdragen aan de doelstellingen van het SER-Energieakkoord om in de periode tussen het jaar 2020 en 2023 respectievelijk 14% tot 16% van de totale energie duurzaam op te wekken.

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft tot missie het creëren van economische en maatschappelijke waarde door samen met klanten en belanghebbenden duurzame groei te realiseren in de haven. Het Havenbedrijf zet zich daarbij in om klimaatverandering tegen te gaan.