Hermitage Amsterdam en Hortus Botanicus aangesloten op één warmte-koudebron

De bronwarmte in de warmte-koudeopslag van de Hermitage gaat naar de Hortus voor verwarming van de kassen, en de Hortus levert gekoeld water aan de Hermitage voor een beter museumklimaat.

Trefwoorden: #Hermitage Amsterdam, #Hortus Botanicus, #Tussen Kunst en Kas, #warmte-koudebron, #warmte-koudeopslag

Lees verder

Techniek

( Foto: Tussen Kunst en Kas )

ENGINEERINGNET.NL - Het project 'Tussen Kunst en Kas' van de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus is op donderdag 27 oktober 2016 officieel in werking gesteld. De twee instellingen gaan hun warmte- en koudeoverschot delen. Hierdoor wordt veel energie bespaard.

De bronwarmte in de warmte-koude-opslag van de Hermitage gaat naar de Hortus voor verwarming van de kassen. De Hortus levert gekoeld water aan de Hermitage voor een beter museumklimaat.

Het afgelopen jaar hebben de Hermitage Amsterdam en Hortus Botanicus hard gewerkt aan de uitvoering van deze samenwerking. Voor de 425 meter lange ondergrondse waterverbinding tussen beide instellingen moest 26 meter onder de Amsterdamse grond worden geboord. Het traject loopt niet alleen onder de drukke Weesperstraat, maar ook onder de metrotunnels van de Oostlijn door. Niet eerder werd in Nederland onder dergelijke tunnels geboord.

Aanleiding voor de samenwerking was de zoektocht van de Hermitage Amsterdam naar een oplossing voor het warmteoverschot in de warmte-koude-opslag. In het dagelijks gebruik bleek juist meer koeling dan verwarming nodig.

Om die onevenwichtigheid op te lossen ging de Hermitage op zoek naar partners. Het bleek dat de ideale partner zich op een paar honderd meter afstand bevond: de kassen van de Hortus hebben juist een forse warmtebehoefte voor hun (sub)tropische planten. Bovendien stond de Hortus net op het punt zijn 20 jaar oude gasketels te vervangen. Het telefoontje van de Hermitage kwam precies op het juiste moment.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland. Het is door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen benoemd tot voorbeeldproject bij de nieuwe Beleidsnota Duurzaamheid Rijksmonumenten. In februari werd het bekroond met de Duurzaam Erfgoed Prijs 2016 van de provincie Noord-Holland.

De Hermitage Amsterdam is een dependance van de State Hermitage Sint-Petersburg en wil inspireren, verrijken en bovendien reflectie bieden met kunst en geschiedenis. De Hortus Botanicus Amsterdam uit 1638 is een van de oudste botanische tuinen ter wereld.