Elia heeft eerste fase Brabo-project afgewerkt

De upgrade van de tweede hoogspanningslijn tussen Doel en Zandvliet is klaar en aan de grens met Nederland is in Zandvliet een extra dwarsregeltransformator in dienst genomen.

Trefwoorden: #Brabo-project, #dwarsregeltransformator, #elektriciteit, #Elia, #energiebevoorrading, #hoogspanning, #hoogspanningslijn

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - De bestaande 150 kV-hoogspanningslijn tussen Zandvliet en Doel werd de voorbije maanden versterkt naar 380 kV. Dat betekent dat er nu twee 380 kV-verbindingen zijn tussen Doel en Zandvliet.

Na afwerking van de tweede fase van het Brabo-project (eind 2020) zal een dubbele 380 kV ring tussen de posten van Zandvliet, Lillo en Doel, het net gevoelig versterken, in het bijzonder voor de haven van Antwerpen. Zie kaartje.

Eind 2015 is in Zandvliet al een dwarsregeltransformator in dienst genomen. Zo'n transformator is te vergelijken met een kraantje dat de toevoer aan stroom regelt. Stroom die uit Nederland wordt geïmporteerd zal dankzij deze extra transformator beter verspreid worden over het net.

In totaal zijn er nu 4 dwarsregeltransformatoren aan de grens met Nederland. Dat betekent een belangrijke verbetering van de betrouwbaarheid van het hoogspanningsnet.

De dubbele 380 kV-verbinding Zandvliet-Doel en de extra dwarsregeltransformator zijn een belangrijke stap naar meer bevoorradingszekerheid tijdens de kritieke fases in de winterperiode. Bij het niet beschikbaarheid zijn van één of meer nucleaire eenheden in Doel, kan er nu meer geïmporteerd worden vanuit Nederland.

Nu fase 1 van het Brabo-project klaar is, werkt Elia voort aan het vervolg. Tijdens fase 2 van de werken zal de 150 kV-hoogspanningslijn van Zandvliet tot Liefkenshoek (langs de A12) vervangen worden door een 380 kV lijn.

Samen met de dubbele 380 kV-verbinding tussen Doel en Zandvliet (Brabo I) aan
de andere kant van de Schelde, wordt zo een 380 kV-ring rond de Antwerpse haven gerealiseerd.