KNAW identificeert dertien gewenste onderzoeksfaciliteiten

Voor tal van doorbraken in de wetenschap is de beschikbaarheid van geavanceerde onderzoeksfaciliteiten onontbeerlijk, en de KNAW pleit voor meer budget hiervoor.

Trefwoorden: #KNAW, #Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, #Nationale Roadmap, #NWO, #onderzoeksfaciliteiten

Lees verder

research

( Foto: KNAW )

ENGINEERINGNET.NL - Geavanceerde onderzoeksfaciliteiten zijn vaak kostbaar en de realisatie ervan vergt een lange aanloop. De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) presenteert nu een Agenda met dertien 'droomprojecten', ofwel onderzoeksfaciliteiten die over één of meer decennia kunnen leiden tot wetenschappelijke doorbraken.

Hiermee wil de KNAW jonge wetenschappers inspireren plannen te maken voor onderzoeksfaciliteiten aan de grenzen van onze kennis, en om die plannen gezamenlijk uit te werken in voorstellen. De Agenda bevat voorstellen voor faciliteiten die rond 2025 of daarna wenselijk zijn.

De KNAW-Agenda is een aanvulling op de 'Nationale Roadmap' van NWO, die later dit jaar verschijnt. De faciliteiten op de 'Nationale Roadmap' bevinden zich in een aanzienlijk verder gevorderde fase van ontwikkeling en zijn daardoor op kortere termijn te realiseren.

De KNAW adviseert de overheid het budget voor onderzoeksfaciliteiten te verhogen en de ontwikkeling van belangrijke faciliteiten ook in een vroege fase te stimuleren. Daarnaast adviseert zij wetenschappers om in hun vakgebied samen prioriteiten te stellen in de ideeën voor grootschalige onderzoeksfaciliteiten.

In de publicatie van de KNAW-Agenda worden de dertien geselecteerde onderzoeksfaciliteiten en drie eervolle vermeldingen compact beschreven. Op de website van de KNAW staat een uitgebreide beschrijving van de voorstellen.


Dit zijn een aantal interessante technische voorstellen:

  1. EPICS: instrument op de European Large Telescope voor onderzoek aan planeten buiten ons zonnestelsel.
  2. 60 Tesla DC: een magneetsysteem met een continue veldsterkte van 60 Tesla.
  3. Einstein Telescoop: faciliteit voor het meten van zwaartekrachtgolven op aarde.
  4. Bioscopy: een grootschalige gedistribueerde infrastructuur om de bouwstenen van het leven te bestuderen op de schaal van levende cellen.
  5. Het Ruisdael Observatorium: maakt het mogelijk om ten behoeve van klimaatonderzoek een zeer gedetailleerd beeld van de atmosfeer boven Nederland te vormen.
  6. Radio 2025: faciliteit voor radioastronomie met LOFAR 2.0.
  7. LISA: faciliteit voor het meten van zwaartekrachtgolven in de ruimte.
  8. FEL-NL: een vrije-elektronenlaser (laser die een breed scala aan golflengtes bestrijkt) waarmee de nanowereld kan worden gefilmd. Kennis van processen op nanoschaal is noodzakelijk voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van efficiënte manieren om energie om te zetten.