E.on bouwt warmtekrachtcentrale bij Promat

Energieproducent E.On gaat een warmtekrachtcentrale bouwen en uitbaten op de site in Willebroek, waar Promat produceert voor de Building Performance divisie van Etex.

Trefwoorden: #E.on, #EnergieBeleidsOvereenkomst, #Promat, #Vlaamse energieconvenant, #warmtekrachtcentrale

Lees verder

Techniek

( Foto: E.On )

ENGINEERINGNET.BE - De energieoplossing van E-On-dochter E.On Connecting Energies zal er bestaan uit een gasturbine van 4 MW en een warmterecuperatieketel, die zowel elektriciteit als warmte zal leveren.

De recuperatieketel krijgt een maximale capaciteit van 25 ton stoom per uur, die rechtstreeks ingezet wordt voor de productieprocessen van Promat. Dit is de tweede warmtekrachtinstallatie die E.On sinds begin 2016 in België gaat realiseren.

Promat was al ingestapt in het Vlaamse energieconvenant (ondertussen geëvolueerd tot een EnergieBeleidsOvereenkomst, EBO), waarin het zijn productieprocessen vergeleek met die van de wereldtop inzake duurzame productie. Dit mondde uit in een ambitieus energieplan dat een belangrijke reductie van het energiegebruik opleverde.

Naast het verlagen van de energiebehoefte engageerde Promat zich ook om (eventueel in samenwerking met partners) duurzame energie te produceren op haar site. Een haalbaarheidsstudie toonde dat een warmtekrachtkoppelingsinstallatie een bijkomende logische stap naar duurzaam ondernemen is.

Doordat het totale rendement van de installatie op meer dan 80% ligt, wordt ten opzichte van de gescheiden productie van elektriciteit en warmte op basis van aardgas jaarlijks ongeveer 2.000 ton aan CO2-emissies vermeden. De warmtekrachtinstallatie zal in het eerste kwartaal van 2018 in dienst worden genomen.

E.On Connecting Energies zal in een eerste fase gedurende een periode van vijftien jaar stoom en elektriciteit aan Promat leveren.


ACHTERGROND
Promat ontwikkelt en produceert brandwerende isolatiematerialen en hoge-temperatuur-isolatieplaten. Naast de brandwerende platen maakt het, op basis van RO-gips, ook pleister.

E.On Connecting Energies is gespecialiseerd in geïntegreerde energieoplossingen voor industriële en commerciële klanten en voor klanten in de publieke sector. Het bedrijf ontwerpt, financiert, realiseert en exploiteert technische installaties die langdurig energie besparen en CO2-emissies reduceren.