Koninklijke lancering voor Hydronet in Australië

De HydroNET Water Control Room, onderdeel van de Smart Scanner for Water Resilient Cities, is in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Maxima in gebruik genomen.

Trefwoorden: #Australië, #Deltares, #ESA, #HydroLogic, #Hydronet, #HydroNET Water Control Room, #klimaatverandering, #Smart Scanner for Water Resilient Cities

Lees verder

Nieuws

( Foto: Hydrologic )

ENGINEERINGNET.NL - De bijeenkomst in Brisbane waarbij dat gebeurde, maakte deel uit van een vijfdaags bezoek aan Australië van het koninklijke echtpaar.

Klimaatverandering kan zorgen voor meer en intensere regenbuien en overstromingen in onder meer grote wereldsteden. In het geval van wateroverlast kan het verzekeraars veel tijd en moeite kosten om claims na te lopen, omdat ze veel data van verschillende organisaties moeten verzamelen en combineren, voordat ze tot een besluit kunnen komen.

Met ondersteuning van de Integrated Applications Promotion van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft het Nederlandse bedrijf HydroLogic de HydroNET Water Control Room ontwikkeld. Dat systeem geeft waterprofessionals en verzekeringsmaatschappijen snel en gemakkelijk toegang tot alle data die ze nodig hebben en zet verzamelde gegevens over weer en water om in waardevolle informatie.

De belangrijkste dienst die het systeem biedt is de Rain and Flood Report Generator, een systeem dat automatisch de best beschikbare informatie over regen en overstromingen verzamelt uit diverse bronnen, zoals apps, meters, radars en satellieten.

Dit systeem combineert en vertaalt de verzamelde data in begrijpelijke kaarten, grafieken en tabellen en genereert ook automatisch Word-documenten met alle belangrijke data die nodig zijn voor overstroming- en regenanalyses.

De Rain and Flood Report Generator brengt informatie uit geo-locatie- en aardobservatie-diensten bij elkaar om de waterindustrie en het verzekeringswezen zo van de juiste kennis en informatie te voorzien.

Gegevens van NOAA's GOES Hydro Estimator worden gebruikt om neerslag te meten in gebieden zonder radarstation en GNSS wordt gebruikt om de geo-locatie te bepalen van de foto's die met de crowdsourcing-app EyeWitness gemaakt worden.

Dat de HydroNET Water Control Room potentie heeft, bleek eerder al uit een twee jaar durende demonstratie, dat door ESA werd gefinancierd. Australië werd gekozen als demonstratiegebied omdat een groot deel van de bewoonde gebieden van het land slecht gemonitord worden. Daarnaast krijgt 7% van de huizen in het land regelmatig te maken met overstromingen, die samen jaarlijks gemiddeld 450 miljoen Australische dollar aan schade veroorzaken.

De HydroNET Water Control Room maakt deel uit van de Smart Scanner for Water Resilient Cities, een door Deltares en HydroLogic ontwikkelde tool die waterbeheerders in steden moet helpen bij het beheersen van overstromingsrisico's. Beide partijen zijn al enkele jaren actief in Australië, waar ze zich bezig houden met overstromingsmanagement en stedelijk watermanagement.

Onder toeziend oog van het koninklijk paar ondertekenden Andrew McCowan en Steve Clark van het Australische waterconsultantiebureau Water Technology en Leanne Reichard van HydroLogic tevens een lange termijn overeenkomst om HydroLogic's HydroNET Water Control Room in Australië uit te rollen. Water Technology zal de technologie verkopen en is het eerste aanspreekpunt zijn in het land.

Naast Australië is HydroLogic ook actief in Zuid-Afrika. In november 2015 ondertekende het bedrijf daar een samenwerkingsovereenkomst met de South African Weather Service, die ertoe moet leiden dat HydroNET ook in het Afrikaanse land wordt uitgerold.