Zelfrijdend busje gaat op tournee door Noord-Nederland

Het doel is om in 2017 en 2018 nieuwe projecten met zelfrijdende voertuigen te starten in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, na een succesvolle afgeronde test in Appelscha.

Trefwoorden: #Easymile, #Ommelander Ziekenhuis, #Vesting Bourtange, #zelfrijdend busje, #zelfrijdende voertuigen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Easymile )

ENGINEERINGNET.NL - Bij de proef met twee zelfrijdende voertuigen van Easymile in Appelscha reden de voertuigen van en naar het Nationaal park Drents-Friese Wold over een traject van 2,5 kilometer. De gemeente Ooststellingwerf, waar Appelscha deel van uitmaakt, is de eerste gemeente waar een zelfrijdend voertuig met passagiers op de openbare weg reed.

In september tekenden de gemeente Ooststellingwerf en de provincies Drenthe, Friesland en Groningen een intentieverklaring om van Noord-Nederland dé pilotregio voor zelfrijdend vervoer te maken. De drie noordelijke provincies zien zelfrijdende bussen als een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de krimpregio's te behouden en te verbeteren.

In de komende jaren gaan elders in Noord-Nederland ook zelfrijdende voertuigen rijden, waaronder naar de Vesting Bourtange en het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda.

Ter voorbereiding op de introductie van het zelfrijdend vervoer op andere plekken in Groningen, Friesland en Drenthe, maakt het zelfrijdend busje een tournee door Noord-Nederland. Zo kunnen inwoners alvast kennis maken met deze vernieuwende vorm van openbaar vervoer.

Op 3 november stond het busje op het Nationaal Verkeerskunde Congres in Zwolle. Twee dagen later reed het busje in het centrum van Emmen.

Op 12 november kunnen bezoekers van het Let's Gro festival van 5G in Loppersum nog een proefrit maken in het busje, dat rijdt tussen het gemeentehuis en het station van Loppersum.


Video: (courtesy of Leeuwarder Courant)