Nederlands-Vlaams toponderzoek voor nierziekten en osteoartritis

Het betreft een onderzoeksprogramma van circa 500 onderzoekers van instituten en bedrijven met een budget van circa 250 miljoen euro voor 10 jaar.

Trefwoorden: #nierziekten, #osteoartritis, #RegMed XB instituut, #Universiteit van Leuven, #Vlaams Instituut voor Biotechnologie

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET - Het Belgische toponderzoek van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de Universiteit van Leuven bundelt de krachten met het Nederlandse RegMed XB instituut, waarin de universiteiten van Leiden, Utrecht, Eindhoven en Maastricht participeren.

De premiers Mark Rutte en Geert Bourgeois in Gent ondertekenden onlangs een Nederlands-Vlaams strategisch verdrag waarin nauwe samenwerking op het gebied van regeneratieve geneeskunde wordt afgesproken.

Zo ontstaat een groot Nederlands-Vlaams consortium dat zich bezighoudt met regeneratie van cellen, weefsels en organen. Nederland en België zijn wetenschappelijke wereldleiders op dit type onderzoek en gaan in ieder geval hecht samenwerken op het gebied van nierziekten en osteoartritis, waarbij dit laatste de aantasting van kraakbeen en bot betreft.

De Vlaamse minister van Economie en Innovatie stelde: "De 500 onderzoekers, die nu gaan samenwerken, zitten heel dicht bij elkaar; nergens anders in de wereld is dat zo. Dit is een troef die we hebben, laten wij die uitspelen."

Fase 1 van het RegMed programma start begin 2017 met een publiek-privaat project voor onderzoek en valorisatie van vijf jaar waarin Nederlandse en Vlaamse partijen samenwerken. Het Nederlandse deel van het project kent een budget van circa 18 miljoen euro over de periode 2017 tot en met 2021.

Dit bedrag is toegezegd door universiteiten, regionale overheden, vier gezondheidsfondsen, Health Holland en 15 bedrijven. Het Nederlandse deel van deze eerste fase richt zich op diabetes type 1, nierziekten en osteoartritis.

De 'letter of intent' die nu is ondertekend, betreft de samenwerking met de Vlaamse partners op het gebied van nierziektes en osteoartritis.