VIVES-studenten ontwikkelen modulaire palletdispenser (+video)

Op vraag van Fraxinus, een bedrijf gespecialiseerd in machinebouw, ontwierpen Manuel Viaene en Sophie Delameilleure een palletdispenser waarvan intussen 6 exemplaren werden verkocht.

Trefwoorden: #Fraxinus, #hogeschool, #pallet, #palletdispenser, #studenten, #VIVES

Lees verder

opleiding

( Foto: Fraxinus )

ENGINEERINGNET.BE - Manuel Viaene en Sophie Delameilleure, professionele bachelors in de Ontwerp- en productietechnologie aan de VIVES Hogeschool, gingen voor hun bachelorproef de uitdaging aan om op vraag van Fraxinus een palletverdeler te ontwerpen.

Basis voor transport
Pallets zijn onmisbare schakels in de logistiek. Ze vormen letterlijk de basis waarop men allerlei goederen stapelt voor transport. In productiehallen en magazijnen staan dan ook bergen lege pallets, die wachten om geladen te worden met goederen.

Om plaats te besparen, kan men pallets best stapelen, maar tegelijk moet het mogelijk zijn om een pallet snel en efficiënt van zo'n stapel te halen. Daarom kregen de studenten de opdracht om een modulaire palletdispenser te ontwerpen: een machine die zowel lege pallets kan centreren en mooi stapelen als, op vraag van een magazijnier, een lege pallet van de stapel kan aanreiken.

De pallets kunnen zowel in een lijn, als haaks worden aangevoerd. Bovendien moest de machine compatibel zijn met zowel standaard industriepallets 1200 x 1000 mm als europallets 1200 x 800 mm.

Van 35 schetsen tot 1 ontwerp
Viaene en Delameilleure liepen meteen hard van stapel. Viaene: “Na een voorstudie maakten we zo'n 35 verschillende schetsen en tekeningen in 3D, waarna we met de meest efficiënte en best realiseerbare ontwerpen verdergingen. Na heel wat verfijningen kwamen we tot een goed uitgewerkt ontwerp dat aan alle eisen voldeed.”

Met het op papier zetten van een beloftevol ontwerp was de opdracht voor de studenten al geslaagd. Maar Viaene en Delameilleure gingen een stap verder: ze overtuigden hun opdrachtgever om hen de machine ook echt te laten bouwen. De verschillende onderdelen gingen in productie, waarna de studenten die zelf volledig monteerden, bekabelden en de PLC-sturing programmeerden om zo tot een volautomatische machine te komen.

Werking
Delameilleure licht de werking van de machine toe: “De dispenser heeft twee vorken die uit de zijwanden komen en de pallet grijpen in de zijopeningen. Daarna gaan de vorken omhoog om de pallet op te tillen. Op de rollenbaan kan dan een nieuwe lege pallet worden geladen die tot onder de eerste pallet wordt gebracht, waarna de machine die bovenop de nieuwe pallet legt.

De machine kan zo tot 18 pallets op elkaar stapelen. Wanneer een heftruckchauffeur dan een losse pallet nodig heeft, grijpt de machine de stapel net boven de onderste pallet. De stapel wordt opgetild zonder de onderste pallet, die via een andere rollenbaan wordt afgevoerd naar de heftruckchauffeur. Voor die op- en neergaande beweging van de palletstapel maakten we gebruik van een synchrone motor van SEW-Eurodrive.”

Zes stuks verkocht
Het werk van de studenten bleef niet zonder resultaat. Een bedrijf toonde al in de ontwerpfase interesse in hun dispensers. Samen met hun opdrachtgever mochten de studenten hun werk voorstellen aan het bedrijf in kwestie, dat prompt een bestelling plaatste voor zes dispensers.