• 24/11/2016

TUBUS structuurdempers beschermen audio- en videoapparatuur

BLOW UP Videoproduktion heeft met hulp van ACE Stoßdämpfer een unieke transportcase ontwikkelt, waarmee camera’s en mengpanelen ongeschonden het transport naar de draailocatie doorstaan.

Trefwoorden: #ACE, #ACE Stoßdämpfer, #audioapparatuur, #beschermen, #TUBUS structuurdempers, #videoapparatuur

Lees verder

Productnieuws

( Foto: BLOW UP Videoproduktion )

ENGINEERINGNET - BLOW Up Videoproduktion is al 25 jaar lang een van de bekendste dienstverleners op het gebied van hoogwaardige camerabeelden bij projecten over de hele wereld.

Het bedrijf uit Hamburg heeft bovendien zelf een unieke oplossing ontwikkeld om hun moderne en kwetsbare apparatuur te beschermen.

Hoogwaardige techniek bij het overladen in vrachtwagens

Het bedrijf van directeur Martin Schiemann werkt wereldwijd aan projecten voor klanten uit de industriesector en tv-branche. De opdrachtgevers zijn daarbij naast bekende televisiezenders ook afkomstig uit de muziek- en auto-industrie. Het vervoer van hoogwaardige apparatuur was in het verleden het grootste risico bij een succesvolle productie.

“Als er iets gebeurt, is de materiële schade nog niet eens het ergste. De apparatuur moet op tijd op de daarvoor bestemde locatie zijn, én functioneren. Maar we kunnen onze spullen niet de hele wereld over sturen, om bij de volgende beurs bij het uitpakken weer onaangenaam verrast te worden“, aldus Schiemann.

En onaangename verrassingen waren er in het verleden genoeg. Van een beschadigde transportcase door een vorkheftruck tot schade door het naar beneden vallen van cases van zeer grote hoogten: het Hamburgse bedrijf heeft alles al meegemaakt

 “Luchtvrachtvervoer is helemaal een ramp, vooral omdat het transport naar het vliegtuig per vrachtwagen gebeurt. De vrachtroutes zijn gebaseerd op vrije laadcapaciteiten en niet op de kortste weg. Dit heeft talrijke overladingen in vliegtuigen tot gevolg, en dit gaat, letterlijk, niet zonder slag of stoot.“

Na ettelijke onfortuinlijke voorvallen en hieruit resulterende schadeclaims en rechtszaken gingen Martin Schiemann en zijn team op zoek naar een robuuste oplossing voor bescherming van de transportkisten. Het bedrijf stapte daarom naar ACE Stoßdämpfer.

Hoog resistente dempers voor constante energieabsorptie

Kai Boelingen, technicus bij de buitendienst van ACE Stoßdämpfer voor Hamburg en omgeving, raadde in dit geval een TUBUS structuurdemper aan. Want deze demper is dankzij zijn materiaal geschikt voor zeer uiteenlopende toepassingen.

“Het geniale van de TUBUS is, dat door het soort materiaal de kracht van de demping te sturen valt“, vertelt Schiemann enthousiast. Hij is zeer te spreken over de “bijna wetenschappelijke“ werkwijze van ACE bij het vaststellen van de juiste demper. In dit geval viel er genoeg te knutselen. Want van de TUBUS elementen, zo genaamd vanwege de buisachtige vorm, heeft het bedrijf uit Langenfeld meer dan 140 verschillende uitvoeringen op voorraad.

De TUBUS elementen vormen een voordelig alternatief als een uiterst nauwkeurige vertraging niet noodzakelijk is. Bovendien zijn ze ideaal om massa’s onder extreme omstandigheden af te remmen. Uit één stuk en vervaardigd uit thermoplastisch elastomeer zorgen de hoog resistente dempers voor constante energieafbouw op gebieden waar andere materialen uitvallen of geen standtijden tot maximaal 1 miljoen belaste cycli bereiken.

Ze zijn reversibel, voordelig, compact, licht en absorberen vrijgekomen energie naar gelang de toepassing met verschillende dempingskarakteristieken. Kai Boelingen dacht meteen aan de in vier uitvoeringen beschikbare TR-serie, omdat deze een radiale demping voor zachte afremming mogelijk maken.

Ze behoren allemaal tot de onderhoudsvrije elementen van ACE die meteen kunnen worden ingebouwd. Onderling verschillen de dempers vooral in de mate van energieabsorptie.

“Met TUBUS hebben we een unieke oplossing gevonden“

Op advies van Boelingen werd gekozen voor de TUBUS TR67-40 uit de TR-reeks. Net zoals de andere TUBUS uit thermoplastisch elastomeer, kan deze 33Nm/slag opnemen bij een maximale slaglengte van 40 mm.

Met een diameter van 67 mm kan deze structuurdemper met behulp van een speciale schroef snel en eenvoudig worden gemonteerd. Voor gebruik bij de transportkisten werden vier modellen telkens onderaan de te beschermen av-apparatuur bevestigd. De radiale belasting is in dit geval de clou. Want deze dempers zorgen voor een zeer lange en zwakke demping, waardoor zelfs bij een flinke val de apparatuur optimaal is beschermd.

Martin Schiemann licht toe: “De apparatuur zit in 19-inch-rackcases vastgeschroefd en wordt met behulp van schuimrubber aan de binnenkant van de case tegen zijwaartse schokken beschermd. Stoten tegen de zijwanden van de case zijn meestal minder heftig dan verticale krachten die het gevolg zijn van vallen of hard neerzetten.

Om deze verticale krachten te dempen, maken we nu gebruik van ACE structuurdempers. De rackcases rusten daarbij binnen in de flightcases op plateaus, die voorzien zijn van vier structuurdempers, en kunnen op deze manier verticaal langs het schuimrubber glijden.

Door het gebruik van verschillende structuurdempers onder de plateaus kan de mate van demping aan het gewicht van de verschillende rackcases worden aangepast, aangezien de belading per eenheid meestal verschilt.“

Om nog meer bescherming te bieden, bracht BLOW UP aan de buitenkant, behalve de TUBUS dempers, ook kantel- en schok-indicatoren aan. Met behulp van deze indicatoren controleren Schiemann en zijn team, of de kisten te ver worden gekanteld of met teveel kracht worden verplaatst.

Naast bewijs bij geleden schade moeten deze indicatoren er ook voor zorgen dat het personeel zorgvuldig met de vracht omgaat. Via een verzegeling van de sluiting van de case kan worden nagegaan, of de kist is geopend. Zelfs als de TUBUS dempers hun taak prima vervullen, kan deze voorzorgsmaatregel geen kwaad.

Naast bovenstaande toepassing zijn de TUBUS structuurdempers ook geschikt als einddempers in lineaire assen, in de werktuigbouw en in metaalbewerkingsmachines, in hydraulische en pneumatische apparaten, handlingapparatuur en vele andere toepassingen.


Voor meer informatie
ACE Stoßdämpfer GmbH, Benelux
Maasstraat 24 - NL-6241DJ Bunde
r-kueppers@ace-int.eu - www.ace-ace.de



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.