Elia: mogelijk moeten we deze winter strategische reserve aanspreken

Beheerder van Belgisch hoogspanningsnet voorspelt komende maanden 'spanningen' maar geen 'schaarste' op stroommarkt. "Maar we sluiten activering van de strategische reserve niet uit".

Trefwoorden: #elia, #energie, #entso-e, #hoogspanningsnet, #interconnectie, #interconnector, #stroom

Lees verder

nieuws

( Foto: Hannover Messe )

ENGINEERINGNET.BE - Elia houdt de komende maanden rekening met mogelijke 'spanningen' op het Belgische elektriciteitsnet. Door de langdurige onbeschikbaarheid van - gemiddeld - 9 nucleaire centrales in Frankrijk, vloeit er minder stroom over de interconnectoren, wat bij ongunstige weersomstandigheden het risico van onbalans op het net verhoogt.

Zoals elk jaar publiceerde Entso-E, het Europees Netwerk van de ransmissienetbeheerders, zijn prognoses voor de komende winter. Uit de studie blijkt dat het elektriciteitsaanbod van de Europese producenten in principe voldoende groot zou moeten zijn, ondanks de structurele problemen in de Franse nucleaire centrales.

In Belgiƫ heeft beheerder Elia alvast enkele uitwijkmogelijkheden in geval van onbalans tussen vraag en aanbod. Zo kan het, dankzij recente investeringen om de capaciteit van de interconnecties op te drijven, meer stroom aankopen in het buitenland. In uiterste nood zijn er maatregelen zoals de spontane vraagrespons bij prijspieken, de aankoop van noodenergie tussen de internationale netbeheerders en kunnen vraagbeperkende maatregelen - het beruchte afschakelplan - opgelegd worden aan alle verbruikers op het net. Dit laatste verwacht Elia niet.

"Opgelet, dit betekent niet dat er op zulke momenten van spanning ook schaarste zal zijn", benadrukt Elia. "Maar mogelijk zullen we de strategische reserves moeten aanspreken". Wat alvast een primeur zou zijn, want tot nu is nog nooit beroep gedaan op de stilliggende centrales van Vilvoorde en Seraing die samen een strategische reserve van 750MW vormen.

In de praktijk hangt veel af van de opstart van de kerncentrale Doel 3 die in de loop van de maand december gepland staat. "Maar zelfs als we deze reserve moeten aanspreken, dreigt nog steeds geen schaarste", benadrukt Elia. "De normale operationele reserves blijven immers ter beschikking".

"Activering van deze bijkomende capaciteit kan trouwens zowel om technische als economische redenen, meer bepaald bij onevenwicht tussen vraag en aanbod, of in het geval van te dure prijspieken vanaf 3000 euro/MWh".

Hoe dan ook verwacht de beheerder geen beterschap "zolang de problemen met het Franse nucleaire productiepark niet structureel opgelost raken".


ACHTERGROND
Entso-E is het Europees Netwerk van Transmissienetbeheerders voor elektriciteit. Aan het begin van elke zomer en winter publiceert de organisatie een vooruitzicht over de robuustheid van het Europese elektriciteitsnet. Het is op basis van de bijdrage van Elia aan dit overkoepelende rapport dat de federale minister van Energie begin 2017 moet beslissen welke strategische reserves eventueel gecontracteerd worden voor volgende winter.