Chemiesector streeft naar verdere daling relatieve uitstoot broeikasgassen

essenscia engageert zich om samen met de 450 sectorbedrijven te streven naar een verdere daling van de uitstoot van broeikasgassen en verbetering van de energie-efficiëntie tegen 2030.

Trefwoorden: #broeikasgas, #chemie, #CO2 uitstoot, #energie-efficiëntie, #essenscia, #life sciences

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flickr, Mohri UN-CECAR )

ENGINEERINGNET.BE - Ondernemingen uit de sector dienden samen veertig concrete engagementen in voor de tweede Vlaamse Klimaat- en Energietop, goed voor 35% of ruim een derde van alle engagementen vanuit het bedrijfsleven.

Dit onderstreept de toonaangevende rol die de sector speelt op het vlak van milieuzorg, energie-efficiëntie en duurzame innovatie.

De sector van de chemie en life sciences zet mee de schouders onder het Klimaat- en Energiepact van de Vlaamse regering dat werd voorgesteld tijdens de tweede Vlaamse Klimaat- en Energietop.

Het gaat om een belangrijk engagement omdat de chemie in vele gevallen de hoofdleverancier is van elementaire bouwstenen voor net die eindproducten en consumptiegoederen die ons op weg kunnen zetten naar een koolstofarme samenleving, zoals isolatiematerialen, basiscomponenten voor zonnepanelen en windturbines of koolstofvrije brandstoffen.

De voorbije 25 jaar zijn de bedrijven uit de sectoren chemie, kunststoffen, farma en biotech er in geslaagd om indrukwekkende energie-efficiëntiewinsten en CO2-reducties te realiseren.

De totale productie van de Belgische chemie en life sciences is sinds het Kyotoprotocol van 1990 verdrievoudigd, terwijl in diezelfde periode de broeikasgasemissies per geproduceerde ton met 80% zijn gedaald en de energie-efficiëntie met bijna 60% is toegenomen.

Er is dus een duidelijke ontkoppeling tussen productie enerzijds en energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen anderzijds. De sector produceert dus meer met minder grondstoffen, minder energie, minder uitstoot en minder afval.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “Het is belangrijk dat Vlaanderen blijft inzetten op een ondernemersvriendelijk klimaat binnen een stabiel rechtskader, zodat het aantrekkelijk blijft om hier te investeren in baanbrekende innovaties die de uitstoot van broeikasgassen kunnen terugdringen in diverse andere sectoren, en dit niet enkel in Vlaanderen maar over de hele wereld.”