Onderzoek: ”Kan Internet of Things stadslogistiek verbeteren?”

Het VIL start met het project ‘Intello City’ om te onderzoeken of het Internet of Things kan helpen om de goederenlogistiek in een stad zo slim mogelijk te organiseren.

Trefwoorden: #ICT, #Intello City, #Internet of Things, #stadslogistiek, #stadsproject, #VIL, #Vlaams Instituut voor de Logistiek

Lees verder

nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) werkt voor dit project samen met drie steden (Antwerpen, Leuven en Mechelen) en zes bedrijven.

In dit project zal uitgezocht worden hoe Internet of Things (IoT) en stadslogistiek elkaar kunnen vinden. Hoe kunnen steden en bedrijven het IoT inzetten om aflevermomenten, -locaties en retours te optimaliseren? Kan dit bovendien leiden tot minder congestie en een grotere klanttevredenheid?

In een ideaal scenario rijdt een bestelwagen de stad binnen en wordt aan de hand van beschikbare informatie via verschillende bronnen (verkeer, parkeerplaatsen, weervoorspellingen, aanbod aan pakketten, andere voertuigen …) zijn route continu aangepast om tijd en beladingsgraad te optimaliseren.

De lading van de bestelwagen en nog beschikbare ruimte zijn continu gekend zodat zowel de consument, de logistieke dienstverlener als andere bedrijven hierop kunnen inspelen.

Projectleider Jan Merckx (VIL): “We gaan dit testen aan de hand van concrete cases in de last mile belevering. Hoe kan het IoT zorgen voor een meer betrouwbare en snellere levering, bijvoorbeeld door lockerkasten slimmer te maken? Hoe geraken terugzendingen meer efficiënt de stad uit door gebruik te maken van alle beschikbare data?”

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met imec, dat reeds faam opgebouwd heeft met ‘City of Things’ in de stad Antwerpen. Binnen City of Things wordt de hele stad een labo waarin op grote schaal data verzameld en geanalyseerd worden.

Het Intello City-project focust op goederenlogistiek en vormt daarmee een uitbreiding op ‘City of Things’. Het project gaat de IoT-infrastructuur van de stad Antwerpen gebruiken en er zal gekeken worden hoe het geconnecteerd kan worden met de steden Leuven en Mechelen.


Dit zijn de 9 huidige deelnemende bedrijven en overheden
bpost, GLS Belgium Distribution, Procter & Gamble, Proximus, Samsonite, WDP en de steden Antwerpen, Leuven en Mechelen.

Andere bedrijven of overheden kunnen nog steeds aansluiten.