Kabinet wijst twee nieuwe gebieden aan voor windparken op zee

Het gaat om twee stroken tussen 18,5 en 22 kilometer uit de kust, om in gebied Hollandse Kust (zuid) 1.400 MW aan windenergie te realiseren en in Hollandse Kust (noord) 700 MW.

Trefwoorden: #Energieakkoord voor duurzame groei, #IJmuiden Ver, #Nederland, #offshore windpark, #Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee, #windpark

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rijksoverheid )

ENGINEERINGNET.NL - In het Energieakkoord voor duurzame groei is afgesproken dat in 2023 16 % van de energie duurzaam wordt opgewekt. Windparken op zee voorzien dan vijf miljoen huishoudens van stroom.

Het dichter bij de kust bouwen van windparken kost minder dan verder op zee. De besparing bedraagt 1,6 miljard euro ten opzichte van het gebied IJmuiden Ver.

Met de aanwijzing van de gebieden tussen de 18,5 en 22 km komt nu voldoende ruimte beschikbaar om te werken met standaardplatforms van 700 MW, waarmee een kostenbesparing kan worden gerealiseerd. Via de standaardplatforms worden de windparken aangesloten op het landelijk elektriciteitsnet.

Het kabinet zoekt in het Nederlandse deel van de Noordzee naar geschikte locaties voor windparken. Hoewel dat letterlijk een zee aan ruimte lijkt, gebeurt daar al heel veel. De ruimte op zee wordt gebruikt door scheepvaart, visserij en er zijn gebieden voor oefeningen van Defensie, natuur, zandwinning en olie- en gaswinning.

De gebieden Hollandse Kust binnen de 18,5 en 22 kilometer zijn onderzocht op effecten op landschap, recreatie, archeologie, bodem en water, natuur, de verschillende gebruikersfuncties en kustveiligheid.

Hoe zichtbaar de molens zijn is onder andere afhankelijk van het weer, het moment op de dag, de hoek en het type windmolen. In 2015 is een visualisatietool ontwikkeld. Hiermee kan iedereen een beeld krijgen. Samen met andere overheden en de windenergiesector zijn afspraken gemaakt om de hinder van obstakellichten te verminderen door ze bij helder weer te kunnen dimmen.

Ook is besloten dat de verlichting niet meer hoeft te knipperen. Tot slot vindt onderzoek plaats om de zichtbaarheid te verminderen door bijvoorbeeld camouflagekleuren toe te passen.

De gebieden Hollandse Kust (zuid) en Hollandse Kust (noord) zijn naar voren gekomen na een haalbaarheidsstudie en de Routekaart voor de uitrol van windenergie op zee in 2014.

De Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee gebied Aanvulling Hollandse Kust is tot stand gekomen na overleg met gemeenten, provincies, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden.