Elia verhoogt beveiligingsniveau op hoogspanningsnet

Elia neemt extra maatregelen voor het beveiligen van haar infrastructuur. Afgelopen week zijn in de buurt van Ninove en Seneffe in totaal vijf 70 kV lijnen doorgeknipt en meegenomen.

Trefwoorden: #elektrocutie, #Elia, #hoogspanning, #koper, #koperdiefstal, #stroomonderbreking, #veiligheidsmaatregelen

Lees verder

nieuws

( Foto: Elia System Operator )

ENGINEERINGNET.BE - Omdat de elektriciteitslijnen op het moment van de diefstal onder spanning stonden, is Elia er van overtuigd dat het gaat om een gespecialiseerde dievenbende met kennis van zaken en met professioneel materieel. De diefstal is telkens gebeurd in landbouwgebied met een snelle vluchtroute naar een nabijgelegen autosnelweg.

De opzettelijke vernietiging en diefstal van elektriciteitslijnen noemt de netbeheerder levensgevaarlijk en totaal onverantwoord. Midden- en hoogspanningslijnen zijn niet-geïsoleerde elementen. Wie de veiligheidsperimeter binnen dringt, riskeert elektrocutie.

Naast het nemen van bijkomende veiligheidsmaatregelen wordt ook gewezen op de eventuele socio-economische gevolgen. Kabeldiefstallen verstoren het elektriciteitsnet met risico op stroomonderbrekingen.

Door de diefstal van afgelopen zaterdag is het onderstation van Infrabel in Baulers zonder stroom gevallen. Daardoor is er op het piekmoment verstoord treinverkeer tussen Charleroi en Brussel. Technische ploegen zijn volop bezig de verbinding met het onderstation te herstellen.