Werken aan Rentel-offshorewindpark officieel van start gegaan

Met een order voor het Rentel-offshore windproject met een capaciteit van 309 MW zal Siemens zijn eerste stappen op de Belgische markt van offshore windenergie zetten.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #groene energie, #jobs, #offshore windpark, #Rentel, #Siemens, #windturbine

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - De elektriciteitsproductie van het Rentel-offshorewindpark zal volstaan om ongeveer 300.000 huishoudens in België van groene stroom te voorzien.

Een langdurig service- en onderhoudscontract voorziet de levering van offshore service- en logistieke oplossingen op maat voor de turbines en omvat ook geavanceerde gegevensgestuurde oplossingen voor remote diagnose en -monitoring.

Nathalie Oosterlinck, CEO van Rentel: "Dit contract is één van de finale stappen naar het realiseren van dit project. Duurzame energie is de toekomst en we zijn erg tevreden dat we met zo’n ervaren en competente partner als Siemens in zee kunnen gaan om onze elektriciteitscentrale op zee te kunnen volbrengen."

De voormontage en installatie van het windpark zal gebeuren vanuit de haven van Oostende. Daarna wordt er een lokale hub met nieuw gebouw voorzien voor het serviceteam dat gedurende 17 jaar zal instaan voor het onderhoud van de windturbines.

Voor de uitbouw van dit team en de bestendiging van het onderhoudscontract, rekent Siemens op lokale aanwervingen van techniekers en veiligheidscoördinatoren. Het bedrijf zal hiervoor ook nauw samenwerken met het havenbestuur en lokale partners zoals GeoSea, Deme en Rebo.


Het Rentel-offshorewindpark is gesitueerd op zo'n 40 kilometer voor de Belgische Noordzeekust. De 42 windturbines zullen worden geïnstalleerd op paalfunderingen in waterdieptes van 22 tot 36 meter.

Verwacht wordt dat de eerste turbines elektriciteit zullen leveren aan het Belgische stroomnet tegen midden 2018, terwijl het volledige offshore project voorzien is om tegen eind 2018 volledig operationeel te zijn.