Vlaanderen wil sneller en meer windmolens bouwen

Vlaams ministers Bart Tommelein en Joke Schauvliege lanceren samen ‘Windkracht 2020’. Met dit project zouden er tegen 2020 minstens 280 extra windmolens moeten bijkomen.

Trefwoorden: #burgerparticipatie, #groene energie, #regels, #Vlaamse Regering, #wetgeving, #Windkracht 2020, #windmolen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Mainpress )

ENGINEERINGNET.BE - ‘Windkracht 2020’, het windplan van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein samen met minister van Omgeving Joke Schauvliege, wil het aandeel wind in onze totale energiebevoorrading vergroten.

Omdat er sneller en meer windmolens nodig zijn, moet de ruimte daarvoor beter benut worden, de vergunningsprocedure versneld worden en het draagvlak bij de burgers vergroot worden.

Er zullen in de eerste plaats meer windmolens komen in grote industriegebieden en in de Vlaamse havens, weg van woongebied. De ministers zullen samenzitten met de havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge. Ook met defensie en de luchtvaartsector zullen ze overleggen om zoveel mogelijk beperkingen weg te werken.

Als onderdeel van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV), worden windmolens bestemmingsneutraal. Daardoor zal het niet meer bij voorbaat onmogelijk zijn om windmolens te bouwen in natuurgebied.

De ministers werken ook aan een snellere doorlooptijd van de vergunningsprocedures. Vanaf 23 februari za de omgevingsvergunning van start gaan, die de milieu- en bouwvergunning combineert in één procedure op één bestuurlijk niveau.

Verder zullen de ministers de lokale besturen betrekken bij het zoeken naar concrete locaties, zodat er minder beroepsprocedures gestart worden tegen vergunde projecten. Samen met de gouverneurs en de windenergiesector zullen ze ook een Windpact opstellen, om per provincie en per jaar een realistisch aantal windturbines vast te leggen.

Voor een KMO of landbouwbedrijf kunnen kleine en middelgrote windmolens zeer interessant zijn. Ze leveren een vrij constante productie en kunnen vaak het eigen verbruik dekken.

Tommelein: ‘We versoepelen de regels voor kleine en middelgrote windmolens door de omzendbrief daarover af te schaffen. Ook voor grote windmolens zullen we de regels herbekijken. Waarom moeten er altijd minstens drie windmolens bij elkaar staan? En waarom is het verplicht dat ze in lijn staan? We hebben dringend nood aan minder regels.’

Burgers staan nog vaak weigerachtig tegenover windmolens in hun nabije omgeving. Informatie en participatie zijn volgens ministers Tommelein en Schauvliege essentieel om hen over de streep te trekken.