Tesla trekt productie van lithium-ion batterijen in Gigafactory op gang

Tesla heeft de productie van accu's in zijn gigantische fabriek in Nevada opgestart. De batterijen zijn bestemd voor de Model 3 sedan en de systemen om thuis energie te stockeren.

Trefwoorden: #batterij, #gigafactory, #nevada, #panasonic, #Powerpack 2, #Powerwall 2, #tesla

Lees verder

Techniek

( Foto: Tesla )

ENGINEERINGNET.BE - De eerste spadesteek voor Tesla's Gigafactory in Nevada dateert van 2014. Nu, begin 2017, kondigt het bedrijf trots aan dat de allereerste productievolumes gerealiseerd zijn. De bedoeling is dat de fabriek tegen 2018 op volle capaciteit werkt. Tegen dan moet ze op haar eentje jaarlijks bijna evenveel lithium-ion accu's produceren dan de totale wereldproductie in 2013 bedroeg.

De Gigafactory heeft zijn naam niet gestolen: de opdracht van de 6.500 werknemers bestaat erin elk jaar niet minder dan 35GWh aan batterijvermogen voort te brengen. Eenmaal op snelheid, zal de fabriek in de omringende regio voor nogmaals tussen 20.000 en 30.000 nieuwe jobs bij toeleveranciers zorgen.

Tesla maakte al eerder zijn plannen bekend om de engineering en bouw van de gigafabriek gefaseerd te laten verlopen. Binnen de fabriek krijgen alle productiepartners - waaronder Panasonic als co-ontwikkelaar van de batterijen - stapsgewijs meer en meer ruimte toegewezen voor hun installaties. Zodra een bepaalde sectie af is, mogen zij er 'hun' productie opstarten. "Dat laat ons toe de automatiseringsprocessen continu te evalueren en bij te sturen", stelt Tesla in een persbericht.

De fabriek werd alvast state-of-the-art ontworpen. Louter door zijn gigantische schaal en door het samenbrengen van bijna alle productieprocessen onder één dak, moet de kost per geproduceerde unit beduidend lager uitvallen dan andere batterijproducenten kunnen waarmaken. "We rekenen op een 30% lagere productiekost", claimt Tesla.

In de eerste fase zal de fabriek batterijen voor de Powerwall 2 en de Powerpack 2 systemen voor thuisopslag van energie produceren. Later in 2017 moet de productie voor de Model 3 sedan volgen.